Önfenntartás

 

Ezen az oldalon nem arról írunk, hogyan valósítjuk meg; azt csak megmutatni tudjuk. Az írások - cikkek rovatban vannak ötletek, útmutatások, de minden helyzetben mások a lehetőségek. 

Itt csak a fogalmat tisztázzuk, az önfenntartás, önellátás szavakat. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen értelmezzük, de most hozzuk ezt közös nevezőre.

 

Önfenntartás:

Önfenntartásnak nevezzük azt az életvitelt: 

    - amikor a környezetünkben lévő épületeket mi magunk építjük, vagy képesek vagyunk épületeinket folyamatosan karbantartani, megújítani, állagát     megóvni

    - amikor az általunk használt eszközöket, szerszámokat és gépeket képesek vagyunk javítani, karbantartani és üzemeltetni

    - amikor az életterünk fenntartásához szükséges alapvető energiákat mi magunk vagyunk képesek előállítani (Akár kézi erővel.)

    - önfenntartónak nevezhetjük a saját kutat, saját víztisztítást, komposzt és pottyantós wc-t, a szükséges elektromos áram előállítását, valamint a     fatüzelésű fűtés kialakítását, valamint gondoskodunk az általunk termelt szemét kezeléséről

    - ha a közlekedést meg tudjuk oldani benzin-gázolaj nélkül (szekér, lovaglás, kerékpározás, vagy bírjuk a hosszútávú gyaloglást)

    - önfenntartó az a rendszer amelyik semmilyen külső szolgáltató igénybevételére nem szorul. Amennyiben például kommunikációra van szükségünk, úgy     azt is nekünk kell kiépítenünk

 

               

 

Önellátás:

Önellátásnak nevezzük azt az életvitelt: 

    - amikor élelmiszer szükségleteinket mi magunk állítjuk elő

    - amikor a vízszükségleteinket szolgáltató nélkül elő tudjuk teremteni (Akár úgy, hogy forrásra járunk.)

    - amikor az általunk használt eszközöket, tárgyakat és szerszákokat mi magunk készítjük és javítjuk

    - amikor a megtermelt javak erőforrásaival rendelkezünk, illetve mi magunk állítjuk elő (Például önellátó az a disznótartás ahol makkot gyűjtünk, illetve a     konyhai hulladék, tejsavó felhasználásával, külső erőforrás nélkül (takarmány vásárlás nélkül) tudjuk tartani az állatainkat.)

 

 

A megfelelő önellátás gyarapodó. Azaz az állataink minimálisan szaporodnak és lehetőség szerint "mindenből" a saját szükségleteinken túl termelünk.

Az önellátás - önfenntartás meghatározása:

A meghatározás nagyon nehéz. Nincsenek százalékok, de egy harmonikus és külső erőforrásoktól legkevésbé függő életvitel már önfenntartónak nevezhető. 

 

Önellátónak - önfenntartónak nevezhető az az életvitel:

    - ami a fentieknek eleget tesz

    - amennyiben valaminek nem tud eleget tenni, arról képesek vagyunk lemondani, vagy behelyettesíteni

    - amennyiben kis részben nem tudunk eleget tenni, de ugyanakkor a többi terén jelentős gyarapodást érünk el és azzal biztosítani tudjuk a hiányok     beszerzését

 

 

Az elmúlt időben sok embert ismertünk meg, akik elindultak ezen az úton. Bemutatkozásaikból kitűnik az emberi leleményesség, a változásra való képesség. Az ember hihetetlenül képes alkalmazkodni és most a Teremtőhöz, a természethez kell alkalmazkodni. A Teremtő gondoskodik rólunk és amennyiben hiányt szenvedünk lehet, hogy rossz úton járunk, illetve sok még a tanulnivalónk. 

Senki ne csüggedjen, mert ezek csak címszavak. Át lehet írni - közös megállapodás szerint - lehet hozzá fűzni dolgokat, nem biztos, hogy elsőre minden eszembe jut.

De ezek csak mondatok. Minden mondat mögött egy-egy lexikon van, az élet iskolája. 

Ez az életvitel kialakítható, boldog és biztonságos! Aki nem így látja, az maga tehet róla. 

Aki teszi, annak egy-egy mondatomra ezer dolog jut eszébe, aki még nem, annak ezer kérdés, rossz esetben kétkedés.

És ez így jó.

 

Mielőtt kinyomtatná, kérem gondoljon környezetünk iránti elkötelezettségére és felelősségére!