Városban

2015.12.18 07:41

A mai világban kétségtelenül a városban a legkiszolgáltatottabb az ember. Igen, nem a tanyán és nem az erdőben. Ott mindenünk meglehet, míg a városban az életterünk kicsi, kényelmünk, megélhetésünk, biztonságunk pedig mind-mind valakiktől és valamiktől függenek.

 

 

Gondolom a fenti kijelentéssel sokan nem értenek egyet. 

Tanyán vagy az erdőben, akár több kilométereket gyalogolhatunk, míg bárkivel találkoznánk. Ha a találkozást el akarjuk kerülni, bármikor kereshetünk menedéket, vagy egyszerűen csak megváltoztatjuk útirányunk. Természetes vizeink nagy része még tisztítatlanul is iható, számtalan forrás, erdei patak biztonságos. Egy víztisztító kulaccsal pedig szinte bárhol hozzájuthatunk a szükséges vízhez. A természet még ilyenkor is ad táplálékot, ragadozók pedig nem veszélyeztetik életünket.

 

Hogy a városban milyen veszélyek leselkednek ránk, azzal a legtöbb túléléssel foglalkozó írás alaposan kivesézi. Most inkább a lehetőségekről szeretnénk írni.

 

 

Jelen.

A témával foglalkozók mindannyian megegyezünk abban, hogy nem a felszerelés, nem a fizikai felkészülés, nem a fegyver menti meg leginkább az életünket, hanem a mentális hozzáállás, a jelenlét. Ezen a téren a legfontosabb tudnunk, hogy nem vagyunk tehetetlenek. Aki így áll hozzá, az már potenciális áldozat, már most, a jelenben felkészülhetünk egy összeomlásra. Ez a felkészülés két részből áll: Eszközök, felszerelés, készletek beszerzése és saját magunk (szeretteink, családunk) felkészítése.

Egyet azonban felejtsünk el: Nem elég a témával foglalkozó oldalakat olvasni, videókat nézni. Onnan információt kaphatunk, de tudást nem. A tudáshoz a dolgokat ki kell próbálni, meg kell élni.

 

 

Felszerelés.

A legtöbben feleslegesnek érzik, illetve úgy gondolják, erre nincsen pénzük. Nos, nem páncélozott terepjárót kell vennünk, csak nézzünk szét a lakásban. A legtöbb otthon sok feleslegesnek tűnő dolgot rejt, ami segíthet minket a túlélésben.

Nem kell drága, márkás felszerelést vennünk. Ha ilyenünk van, esetleg félteni fogjuk, vagy nem akarjuk hátrahagyni, amikor pedig szükséges volna.

 

 

Mire van szükségünk?

Víz, élelem, meleg menedék.

Jelenlegi fogyasztói szokásaink ennek jelentősen ellentmondanak. A tisztítószerek, piperék, ruházat és elektromos kütyük tömkelege van a lakásban, a lakberendezést nem is számítva. De mennyi élelmünk van otthon? Mennyi vizünk? Mennyi és milyen ruhát tudunk magunkkal vinni szükség esetén?

 

 

Vissza az alapokhoz.

Mielőtt tovább megyünk alapvetően tisztázzuk mit, miért teszünk. 

A következő tennivalókat javaslom:

- elsődlegesen gondoljuk át, esetleg készítsünk vészeseti tervet, hogyan fogunk élni, viselkedni egy összeomlás esetén. ("A"-terv)

- lakásunk biztonságossá, védetté tétele,

- készletek felhalmozása,

- menekülési terv készítése, szükség esetére,  ("B"-terv)

- a szükséges menekülő felszerelés beszerzése,

- menekülési terv begyakorlása,

A későbbiekben látni fogjuk, hogy ezek egyike sem felesleges, és ha nem omlik össze a rendszer, akkor is segítségünkre lehetnek a hétköznapokban is.

 

Az "A"-terv készítése.

Lakásunkban maradunk és itt éljük a mindennapokat.

Ebben az esetben rögtön az alábbi problémákkal szembesülünk:

- mivel fogunk fűteni?

- fekália kezelése, higiénia, tisztálkodás,

- mit fogunk enni, hogyan készítjük el?

- mivel foglaljuk le magunkat?

A terv legfontosabb része a környezet és erőforrások felmérése.

Az "A"-terv készítésével egy másik cikkben bővebben foglalkozunk.

 

Lakásunk biztonsága.

Ezzel valószínűleg már eddig is foglalkoztunk, így csak három dolgot emelnék ki.

1. Legyen a lakás elsötétíthető. Ha függönyt használunk, a sötétítő előtt legyen másik függöny, kívűlről ne lehessen felfedezni, hogy a lakásban élnek.

2. Erősítsük meg az ajtók védelmét, hogy ne tudják ránk törni. Véleményem szerint az egyik megfizethető megoldás a legalább két vízszintes, erős, hevederzár.

3. Szerezzünk be tűzoltó készüléket! Ha lehet, ne egyet. A CO-oltóval bármilyen tüzet olthatunk és nem fogunk megfulladni a portól, nem megy tönkre lakásunk. A porral-oltó remek fegyver, akár tömegoszlatásra is jó. Ezek a készülékek minden társasházban megtalálhatóak, derítsük fel helyüket. Kazánházak kapcsolóterében, liftgépházakban általában CO készülék van, míg máshol poroltókat találhatunk.

 
 
 

A folytatásban, hamarosan az alábbi témakörökről írunk (önálló cikkeket):

 

Készletek - felszerelések.

Az "A"-terv készítése.

A "B"-terv - menekülési terv készítése, szükség esetére,

B.O.B. - a szükséges menekülő felszerelés beszerzése,

A gyakorlatban - a menekülési és túlélési ter (A-B terv) begyakorlása,