Válaszok

2016.02.15 13:19

Gondolatok...

"Királynővel" beszélgettem (igen, Királynő, miért ne, ha engem meg Katsumotonak ismersz. :-) és úgy döntöttem, hogy összefoglalva leírok pár dolgot. Ezekre a kérdésekre mi is kerestük a választ, annak idején a Bárkalistán sokat leveleztünk.

Fontos, hogy legyenek kérdéseink és tudjunk kérdezni. És talán a legfontosabb. Nem egyetlen válasz létezik.

Kérdések: Miből élsz? Mit fogok dolgozni? Miből lesz bevételem? Miből fogok megélni?

Ezek a kérdések a városi ember kérdései. A vidéki ember szemlélete annyira más lehet, hogy sokszor egy kérdés, nem is kérdés...

De szeretnék én is kérdezni! Kérdéseimet szembeállítom a tiéddel, hátha így magad is megtalálod a választ a kérdéseidre.

 

A városi élet:

 

Miről szól az életed?

Elmondom - a Munkáról. Minden a Munka köré szerveződik. Ha azt mondom rabszolga vagy, mégis megsértődsz! Pedig így van. Reggel felkelsz, elindítod a gyerekeket, majd utazol. Mennyit utazol és mennyibe kerül egy hónapban?

A munkahelyeden "dolgozol"... Hogy mit is, erről beszélgethetnénk. Az elvégzett munkádért pénzt kapsz. A pénzeden veszel meg mindent. Az utazást, a vizet, a meleget, az ételt és még a kikapcsolódást is. Ha jógára jársz, moziba, koncertre, fürdőbe, bárhová - mindenért fizetsz. Így a szabadságodat, a szabadidődet is megfizeted!

 

Munka után utazol. Esetleg bevásárolni mégy. Majd haza Gondolom van egy rutin, főzni is kell, mosni, a gyerekekkel foglalkozni és a társunkkal hálni. Mindennek megvan a rendszeressége, beosztása. Egy idő után ezek a dolgok olyan rutinná válnak amit kezdesz nem szeretni. Nem szereted, hogy a kölköddel kell lenni, vagy a pároddal ágyba bújni. Mert mindezz feladattá, kötöttséggé, kötelezettséggé válik...

 

Mindenért fizetnünk kell. Nincs étel, nincs pihenés, nincs hajlék, ha nem fizetsz érte. Egészség sincs, a gyógyításért is fizetni kell. Ezért a munkád fontos. Mindennél fontosabb! Csak akkor tudsz fizetni, ha dolgozol. Így teremtődik meg a félelem. Félelem, hogy nem lesz munkád. Miből fogsz élni? Mi lesz veled, ha elveszíted az állásod?

Elárulom: ettől Te sokkal több vagy!

 

 

Vidéki élet:

 

Miről szól? A Teremtésről...

Reggel felkelek, ellátom az állatokat. Ők az elsők, ők táplálnak minket, nem "hús" nem "étel", hanem élet. Élet amelyet életében hálálunk meg az áldozatért, amit egyszer majd értünk hoz. Még azzal az állattal is jól bánunk, amit eladunk, mert minket gyarapít.

Miközben ellátom őket, elégedetten nyugtázom a gyarapodást. Hogy szépek, egészségesek. Hogy ellenek, vagy éppen híznak...

 

Majd bemegyek reggelit készíteni...

Nálunk is vannak rutinok. Kell mosni, időnként főzni is, de ezek sokszor spontán alakulnak. Mint a szerelmeskedés... :-)

Mi a természetben élünk, ezért az időjárás sokat jelent. A városinak nem. Neki az is baj, ha meleg van, az is ha esik az eső. Mi mindkettőnek tudunk örülni. Az esőnek is ideje van és a napsütésnek is.

 

Teremtünk.

Amikor elültetsz egy magot, vagy megmetszetsz egy fát, akkor teremtesz. A most elültetett mag, őszre hoz termést, a megmetszett fa nyáron hoz gyümölcsöt. Az ételünk nagy részét magunk készítjük. Ha van egy kis kézügyességed, már teremtesz. Teremtesz, ha agyagozol, ha szappant készítesz, krémet, mézet, bort, lekvárt főzöl, aszalsz, faragsz, szerelsz.

Teremtesz, ha a kályhába begyújtasz. Ez a meleg, másként meleg, mint a távhős radiátorból jövő...

 

Erre van egy történetem.

Tanár úr, aki a völgyben lakik , maga hordja tüzelőjét. Minden egyes fadarabot a vállán hoz be az erdőről. Ha tanítani, megy, vagy korrepetálni, hazafelé felmarkol egy öles rönköt és azzal bandukol. Tanár úr művelt ember és művész is. Mellesleg hatvan múlt...

A múltkor felajánlottam neki egyik láncfűrészem. Lestrapált szerkezet, de van még benne pár üzemóra, így gondoltam neki adom. Megörült neki, majd nem jelentkezett. Kérdem tőle nem kell a láncfűrész? Azt mondja meggondoltam... Így minden egyes fához kötődöm. Magam hozom be, magam vágom össze (kézi fűrésszel). Majd rakásba rakom. Mikor a tűzre teszem érzem minden egyes hasábnál, hogy mennyi munka van mögötte....

És tanár úr nem vág ki egyetlen felesleges fát sem. minden hasábot megbecsül. Azt hiszem ez jellemzi a vidéki életet.

 

A bolti kenyeret olykor a malacoknak dobom, van, hogy veszek is száraz kenyeret. A házi kenyér, főleg ha a búzát is én őröltem - mindig elfogy az utolsó morzsáig. A bolti tésztából a kutyának is jut, a tejből is. A háziból nemigen.

 

Csak akkor tudod igazán felfogni milyen teremtő létre vagy képes, ha elkezded és csinálod. Minden képzeletedet felülmúlja. A panelben erről nem is álmodhattál. Szabad és egészséges életet kezdesz élni, így aztán kerül a betegség. Ahogy a lelked gyógyul, úgy a tested is. Jómagam 25 kilót fogytam egy év alatt és azóta (hat éve) tartom a súlyomat...

 

Ha ügyes vagy szinte nincs rezsid.

A kemikáliák, piperék helyett először mosódiót, majd gesztenyét kezdesz használni, majd szappant, lúgot, szódát. A kencék is elmaradnak, bőröd mégis szép. Napról napra szebb...

 

Nincs közös költség, nincs csatorna, vízdíj. A fűtéssel, árammal meg ügyesen kezdesz bánni. Keveset utazol, ruhára, lakberendezésre is kevesebbet költesz. Nem érzed hiányát. Nem kell vásárolnod, átrendezni a lakást öltözködni, sminkelni, mert anélkül is szép vagy. Szép vagy, mert nyugodt vagy. Elkezded biztonságban érezni magadat.

 

De úgysem hiszed, míg nem próbáltad...

 

Ezért írok pár dolgot miből lesz "pénzed".

 

Tehén.

Egy tehén megadja egy család teljes szükségletét tejtermékekből. Erre a tejhozam fele is elég vagy sok. A maradékból tartod a tehenet és kb 80-100.000-Ft ot kiárulsz.

Ha tehenet tartasz melléktermékként ott a tejsavó. Ezen tartasz két disznót - ingyen. A tejsavón kívül kaphatnak makkot, konyhai hulladékot és ami a kertből kikerül. Egy malac adja a család éves szükségletét, zsírban és szalonnában. A másik haszonba megy.

 

Kecske. Nagy bajlódással járó, alacsony költségű, nagy hasznot hozó.

 

Juh. A juhra azt szoktam mondani, hogy 60-100%-os haszonnal tartható. Nekem a legeltetett juh egy évben 4-5.000-Ft költséget jelent. Ha egy bárányt ellik, az tavasszal 10-15.000-Ft. Nyár végén, vagy levágva feldolgozva már többet. És van ami kettőt ellik.

 

A nyúltartás is jó haszonnal jár saját fogyasztásra és eladásra is.

 

A baromfival csak óvatosan!!

A nagyüzemi baromfitartásnak köszönhetően nehéz haszonnal termelni, de adottság függő. Jómagam mindig tartok párat.

 

Hát így.

 

Mindenkinek azt javaslom, ne tervezzen, ne számoljon. Vegyen EGY állatot és próbálja meg. Ne tízet, ne a haszonért. A kapzsiságért sokszor nagy árat kell fizetni!

 

Nem tudok erről többet írni, nem tudok minden kétkedést eloszlatni. Főleg, ha azt keresed miért ne működjön. Mintát tudok adni, de a Te utadat én nem járhatom.

 

- Katsumoto -