„Tescos” kandallóból tömegkályha.

2017.01.06 18:30

Úgy alakult, hogy az ősz közepén kellett költöznünk és szinte azonnal be is kellett fűtenünk. 145 légköbméterről van szó, kevés hőtároló elemmel, csupán pár bútorral.

 

Az első napokat egy sima kétaknás kályhával vészeltük át, de látszódott, ezzel nem húzzuk sokáig. A helyi cserépkályhás november végéig foglalt, tehát ha akkor épít nekünk valamit, akkor azt még sokáig nem tudjuk jó hatásfokkal használni, hiszen ki is kell száradnia. Így aztán elkezdtem járni a barkácsáruházakat és „tesco”-kat, hiszen egy átmeneti megoldást szerettem volna... Az olcsó kategória nem nyerte el bizalmam, így az interneten keresgéltem, ahol végül e mellett a kandalló mellett döntöttem.:

 

Taurus szabadon álló - sütős kandalló

 

 

Tetszett a fotó alapján, a teljesítménye megfelelő és a sütő rész kifejezetten hasznos. Árban az alsó-kategóriás kandallók közé sorolható. Végül egy napos házhoz-szállítással 74.000-Ft-ot fizettünk.

 

A kandallót pillanatok alatt beállítottuk és beüzemeltünk. Gyári állapotában nagyon jó teljesítményt nyújtott, de úgy gondoltam a hosszú téli éjszakákon, főleg amikor mi is a nappal térünk nyugovóra, - nos ekkor gondok lehetnek... Sokat gondolkodtam, hogyan növelhetném a hőtároló kapacitását, hogy éjjel se keljen felkeni fűteni, vagy távollétünkben is befűtse az épületet.

 

Végül az alábbi megoldás mellett döntöttem:

30-as szögvasból és 5x5 cm-es rácsból szétszedhető keretet építettem a kandalló köré, - a csempét előtte visszabontottam - majd megtöltöttük a nálunk mindenhol fellelhető bazaltkővel...

 

 

Ez az első verzió nem vált be.

A követ hatalmas tömegben nyelte el a keret és egy idő után a tartórács elkezdett kihasasodni. Ugyanakkor a kő hőtartó képessége megfelelő volt.

 

Keserves munkával kiszedtük a köveket és visszabontottuk az egészet...

 

A következő verzió a samott-tégla - kő párosítása.

Két villamos hőtárolós kályhányi vörös-samott állt rendelkezésünkre, valamint pár – kályha építésből fennmaradt – sárga-samott. Mivel egy tégla ára manapság az ezer forintot is eléri, így a kb 60 db ingyen tégla mellett döntöttem.

 

A téglákat élével egymásra raktuk (a nútos vörös téglákat núttal a kályha felé), a keret és a tégla közötti részt pedig kitöltöttük bazaltkővel. Már a megépítésnél látszott, hogy a súlyelosztás sokkal jobb, a keret sehol nem dudorodott ki.

 

Időközben megérkezett a háromtagú hődobos füstcső, így azt is beépítettük...

 

Ez a verzió sem vállt be...

A kályha remekül fűtött és a hőtároló képessége is kiváló volt. Azonban a füst túlságosan visszahűlt, így a csövekben két hét alatt akkora koromlerakódás képződött, amely már zavarta az üzemeltetést.

 

Újabb visszabontás következett – ekkor nyerte el jelenlegi alakját a „kandalló-tömegkályhánk”.

A hődob magasságáig visszavágtam a keretet, azóta így használjuk.

 

 

A sütő rész remekül működik, néha a lakás gyors felfűtése céljából, kinyitjuk az ajtaját. A báránycomb remekül megsül benne...

A hőleadást a hődob is segíti, de most már hetek óta zavartalanul üzemel, nem képződik korom és kátrány sem. Párszor ezt leellenőriztem...

A felfűtött kályha reggel még húsz fok körüli hőmérsékletet biztosít – jelenleg éjjelente mínusz 12-14 fok van kint. És körülbelül két hete nem kellett begyújtani, mert a reggeli parázs mindig elegendő a tűzélesztéshez.

 

 

Az ötlet végül is bevált.

Ha a samotot vásárolni kell, akkor nem jövünk ki olcsón, de ha ügyesek vagyunk, akkor százezer forint alatt meg tudjuk építeni a 145 légköbméter fűtésére alkalmas tömegkályhánkat – sütővel!

 

 

- Áldás -