Szárnyasok - a Kacsa

2014.01.09 14:35

 

Az alábbiakban Cassus osztja meg tapasztalatait, a szárnyasokat illetően.

Ha az írásokban nehézségeket mutatunk be, ez ne szegje senki kedvét. Az élet ilyen és mi nem színezzük a dolgokat.

 

 

Mikor abban kezdtünk el gondolkodni, hogy a tyúkoknál nekiesünk a 2.0 verziónak (ahogy Neo mondaná), ésszerűnek látszott a döntés, hogy veszünk többfélét és amelyik gyorsabban, erősebben növi ki magát, amit egyszerűbb tartani, az nyert!

Nem volt jó döntés, de ez kiderül a végére. Mégis ez hozott eredményt.

 

 

Magyar kacsa  (fajtaleírás)

 

Fiatal, még alig egy éves párt vettünk a piacon. Darabja 2.500-Ft volt (Veresegyháza, 2013).

A tojó eleinte naponta rakott le egy tojást. Kikelteni nem akarta, így elszedtem tőle. 
Igénytelen madarak. Eleinte, csak zöldön elvoltak. Naponta kiengedtem őket, minimálisan kaptak azt, amit a tyúkoknak is adok (búza/kukorica/borsó/napraforgó összedarálva). Erre úgy rászoktak, hogy csak hobbiból ették a zöldet (hiba volt ezt is adni nekik, legalábbis nagy mennyiségben).

 

Keltetővel keltettem a tojásokat. Eredmény siralmas, de ez nem a kacsa hibája (a keltető Román, olcsó csoda, hogy száradna le a keze az oláh formájának, amelyik legyártotta, eladta… és zsibbadjon az én  jobb kezem, mert én fizettem ki).

 

Ez a fajta igénytelen, kezdőknek is ajánlott, de kistestű. Szerintem nem gazdaságos a tartása. Illetve csak akkor, ha van hol és mit legelnie nagyobb mennyiségben. 
Külön érdemes tartani őket, nem a tyúkokkal, mert agresszívek velük, de gyorsan megtanulják, hogy hol a helyük. Első napon nagyon hangosak, de utána alig lehet észrevenni.

 

 

Pecsenyekacsa (fajtaleírás)

 

Napos korában vettük meg, 500-Ft/db (Veresegyháza, 2013).

Sajnos bármit tettem, úgy döglöttek/hullottak, mint a záporeső. 12 db-ol egyet sikerült csak felnevelni. Így visszatekintve lehet a vízzel volt a baj. Mint kiderült, a mi kutunk igen nitrátos és nitrites vizet adott…

 

A lényeg: hatalmasra nőtt, igaz zabált is annyit, mint 4 tyúk. Elsők közt ért a kajához és utolsónak jött el onnan.

 

Tartása gazdaságos. Leveset legel, de amit megeszik, meg is látszik rajta.

Ahogy utána olvastam, betegségekre érzékeny.

 

A mieink, elkezdtek lebénulni. Egyik láb, majd másik. Végül, mintha görcsöt kapnának és nem tudnának felkelni. Egyensúlyvesztés és végeleges csend.

Kezeltem kakasporral, de csak egyet tudtam megmenteni. Az már felnőtt korában bénult le az egyik lábára, de úgy is szedte fel a súlyt magára.   

 

Kezdésnek az előneveltet ajánlom. Picik, hidegre, huzatra nagyon érzékenyek!

 

 

Néma kacsa (fajtaleírás)

 

Itt tojásokat kaptam (így kell mínuszból indulni).

Fenti pocsék keltető miatt egy, azaz egy darab kelt csak ki. De az a csirkékkel nevelkedett fel. Kakas lett. Eleinte, nevét meghazudtolva, ő volt a leghangosabb. Néha még a kecskéket is túlkiabálta. Gyorsan nő, igénytelen. Kapott egy felnőtt tojót maga mellé egy hete. Az eredményről majd tavasszal tudok beszámolni.

 

Kezdőknek is ajánlom.

 

Áldás!

Cassus