Szabadon

2018.03.23 12:37

Kedves Barátaim és Leendő Barátaim!

 

Tíz esztendeje indultam neki ennek az útnak, melyen ma is járok.

Az út sokszor kanyargós volt, sokszor meredek és volt néhány zsákutca is, ahonnan vissza kellett fordulnom. Ezt az időt szeretném most veletek ünnepelni és megajándékozni mindannyiunkat.

 

Az elmúlt években többen elindultak ilyen vagy hasonló úton. Mindannyian megpróbáljuk valóra váltani álmainkat, néha ehhez segítséget kérünk, néha pedig azt várjuk mások építsék fel álmaink légvárát. Sokan vannak, akik ezekben a hozzánk hasonló úttörőkben élik meg az álmokat, de úgy gondolják ők erre nem képesek.

Ebben az évben én lehetőséget adok, sőt arra kérlek, gyere és valósítsd meg az álmaid!

 

Cserhát legmagasabb pontján elterülő vár-hegyen van egy 8,5 hektáros terület, ahol lehetőséged van kora tavasztól - késő őszig álmodni és ezeket az álmokat megvalósítani.

 

 

Ha érdekel az önfenntartás, a gazdálkodás, a szabad, szolgáltatóktól mentes élet, az otthontanulás, életiskola, népi-gyógyászat, a „remete-élet”, az elvonulás, akkor most lehetőséged van rá.

 

Az említett 8,5 hektáron felállíthatod sátrad – jurtád, vagy jöhetsz lakókocsival. Ha nincs ilyened, akkor bármilyen hagyományos rendszerben – tehát csakis fából, kőből sárból – építhetsz magadnak házikót -lakot. Ez lehet vesszőfonás alapú, sárral tapasztott, vagy hobbit-ház, tűzifa-hasáb-ház, vert-vályog, fára épített ház, stb.

 

 

Mivel egy érték-Rend-et képviselni kell, így nem adunk teret: pet-palackoknak, autógumiknak, földdel töltött műanyag zsákoknak (úgynevezett „szupervályognak”). Nekünk itt nincs ilyenünk, mások szemetét meg nem hoznánk ide...

 

Ha a területen maradandó, értékállót építesz, akkor annak anyagköltségét fedezzük, szaktudásunkkal, tanácsainkkal, és a rendelkezésünkre álló szerszámainkkal segítünk. Ha szükséges, akkor például elvégezzük a gépi földmunkát...

 

A felépített „Lak”-ot egyedül és kizárólagosan használhatod, személyes tárgyaiddal berendezheted, távollétedben sem engedünk be mást.

 

A területen gombászhatsz, „gyűjtögethetsz” és gazdálkodhatsz. Kialakíthatsz saját kertet, tarthatsz saját állatot, de részt vehetsz közösségi kert és közösségi állattartásban is. Ez utóbbiak azért kedvezőbbek, mert kisebb a költségük, elég egyszer kiépíteni az infrastruktúrát.

Természetesen mindent bele kell illeszteni a környezetbe...

 

 

A közelünkben van egy szövetséges öko-major. Itt megismerkedhetsz a fejéssel, tejfeldolgozással, juhászattal, ha igényled a húsfeldolgozással vagy a lovas földműveléssel. Szintén a közelben található a Jákot-pusztai öko gazdaság, valamint Csobánka-puszta, amely az elmúlt években sok fesztiválnak, adott helyet, többek között ők indították el a „Jütt-ment” fesztivált is.

 

 

Szabadidőben lehetőség nyílik lovaglásra, kocsi hajtásra, illetve ezen tudományok elsajátítására.

 

Amit még tudnod kell.:

Mi a „vadonban” élünk. Az út sokszor lóval, szamárral is nehezen járható. (Ugyanakkor a 6 km-re lévő faluban az égvilágon minden megtalálható, panzió, étterem, mentőállomás, gyógyszertár, stb) Környezettudatosan kell élnünk, szennyvizünkről, szemetünkről magunknak kell gondoskodnunk. Tehát ha ide szemetet hozol, akkor azt vagy fel kell dolgozni, vagy el kell szállítanod...

 

 

Ha úgy döntesz kipróbálod magad, nagy szabadságot kapsz, de egy érték-rendhez igazodnod kell. Lásd szemét, szennyvízkezelés, stb. Például a haszon állattartásnál nálunk alapvető elvárás, hogy mindent megadj az állatnak, amely táplál és gyarapítja családod.

 

Itt a „vadonban” a tél elég kemény...

Ettől függetlenül, ha berendezkedsz, télre is maradhatsz...

 

 

Lehet jönni szabadidőben, hétvégenként, de itt is élhetsz.

 

Jövedelem?

A mértékkel, ésszerűen megtermelt javak téged gyarapítanak. Együtt működhetsz másokkal, lehetsz „napszámos” a környező gazdaságokban, ahol nagyon sokat tanulhatsz...

 

Mit kell még tudni?

Talán azt, hogy itt nincs semmi.

Se térerő, se net, se áram, - csak ha hozol napelemet. Ugyanakkor több forrásvizéből válogathatsz és magadhoz szoktathatod a vadakat...

 

Mibe kerül ez neked?

Abba, amit önmagadba belefektetsz. Mi nem kérünk pénzt.

Minden amit erre költesz, vagy ezért teszel, az téged – és a környezetedet – gyarapítja.

 

Jelenleg mindössze egy - mintául is szolgáló - hobbit-házunk van, melyet addig használhatsz, amíg fel nem építed, állítod a saját lakodat. 

Van még egy fára épített házikónk, ez - tavasztól - éjszakai alvásra szintén alkalmas (jobb, mint egy sátor). Ez valóban a „vadon”...

 

 

Még egy fontos dolog...

Minimalizmus. Ezzel a fogalommal a fészbukon ismerkedtem meg. Ez a fogalom – értékrend – itt is előnyt élvez.

A minimalizmus nem egyenlő az igénytelenséggel... Például nem azt jelenti, hogy nem fürdünk, de lehet hogy megelégszünk a lavórral is. :-)

 

Kimondottan örülök, ha ki akarod próbálni vagy gyakorlod a thai-chit, aikidót, kard vagy botvívást, íjjászatot, jógát, esetleg a "bozótmívesség" (erdőben való (túl-) élés) érdekel...

 

Kipróbálod milyen szabadon?

Ha igen, akkor itt keress meg!

 

 

- Áldás! - 

 

 

Ui.: Nálunk valódi vallásszabadság van!

Így a vallásod – hited – szabadon gyakorolhatod, de másokat ezzel nem zavarhatsz, nem agitálhatsz, nem „téríthetsz”. - Köszönöm!