Stirling motor - "a házi erőmű"

2014.01.10 18:18

A Stirling motorunk most egy új generátort, pontosabban dinamót kapott. Egy kerékpár agydinamó került rá. Ez váltóáramot állít elő, amit először egyenirányítunk.

 

                       

                                         A mi "sztörlingünk".

 

Már régebben készítettem egy „vezérlőegységet” Egy egyszerű 6A-os napelemes töltésvezérlő és egy 7,5 amperórás zselés akkumulátor került egy ízléses fa dobozba. A betáplálás egy 3,5-es jack dugóval történik. Az áramot szintén egy 3,5-es jack dugón keresztül, valamint egy hagyományos „szivargyújtó” csatlakozón keresztül lehet levenni.

 

                                           Sparheton a masina.

 

Ez a vezérlő biztonságosabb töltést és felhasználást ad, egyúttal védi az akkumulátort a mélykisülés és a túltöltés ellen. Mobil, könnyen csatlakoztatható.

 

                     

                                     Mellékesen 25 liter melegvíz

 

Az elmúlt napok szorgos munkával teltek. Látogatóink vannak, azt vizsgáljuk, hogy a tanyájukon, illetve a jurtájukban mi lenne a megfelelő megoldás. Az igények nem túlzottak, telefon, elemlámpák töltése, laptop használat, világítás.

 

                                         Dinamóval szerelve

 

Sorra vettük a peltier elemet, a gravitációs motort, a "pedálgépet" és ma a stirlinget.

A motort a sparhelton indítottuk, a begyújtást követő kb. 5 percen belül már meg tudta hajtani a terhelés alatt lévő dinamót.

 

                                              A "vezérlő".

 

Ezúttal a vezérlőegységet csatlakoztattuk. Töltöttük a zselés akkumulátort, 4 db AAA-s elemet, valamint üzemeltettünk, kb 3,5 méter hosszú LED-szalagot.

Ha nem használunk vezérlőt, csak a dinamót, hiába az egyenirányítás, mégis pulzáló világítást kapunk. A töltésvezérlő használata az érzékenyebb készülékek miatt is ajánlatos. A beszerzési ára 6-8 ezer forint és jelentős biztonságot ad.

 

                   

                                      Csak egy kis doboz.

 

A VIDEÓN a fent leírtakat láthatjuk.

 

A 3,5 fél méter LED szalag bőven elegendő az egész lakást fénybe borítani. A videón, gyakorlatilag csak a nagy fényesség látszik, mert nem lehetett videózni.

Mindannyian úgy ítéltük meg, hogy bőven elegendő a lakásunk összes helyiségének megvilágításához. Természetesen szétdarabolva, elosztva. Erre is sor kerül hamarosan.

 

  Áldás!

 

 

- Morpheus -