Rezsicsökkentés

2014.06.01 15:13

 

A napokban egy barátomnál jártam, megnéztem a házukat és pár tanácsot adtam, hogyan lehetne csökkenteni a fűtés költségét. Téli hónapokban, egy vidéki ember fizetésének megfelelő összeget költenek fűtésre.

Mivel a lehetőségek adottak, így azt ajánlottam, hogy egy Jancsi kályhát építsenek, hiszen ezen megmelegszik a víz is, megfő az étel. Bár a meleget nem őrzi úgy, mint egy cserép, vagy tömegkályha, de szinte azonnal meleget ad. Nagy a család, naponta kell főzni, így ez idő alatt a lakás is átmelegszik.

Aztán eljöttem és elgondolkodtam…

 

Világéletemben a biztonságra törekedtem, valahogy így neveltek. Talán a nagymamámnak köszönhetem ezt a szemléletet, aki két világháborút megélt, aki a papír, majd később a nejlon cukros zacskót kisimította és az uzsonnámat abba csomagolta.

Kályha mindig volt az otthonomban, ha nem volt, akkor az nem is volt igazi otthon. A gázfűtést egészen biztosan az ördög (bocsánat a Sátán) találta ki! Nem csak a gáztól függ, de az áramtól is, hiszen áram nélkül sem a keringető, sem a szabályzó rendszerek nem működnek. A vizes kazánoknak persze még vízre is szükségük van, igaz hogy egy feltöltéssel sokáig elmennek, de időnként egy kis utántöltés szükséges a zárt rendszereknek is.

A gázfűtés a világ legsérülékenyebb és legkiszolgáltatottabb rendszere!

Nem is értem, hogy hogyan bíznak az emberek ebben.

 

Szinte minden otthonban van lehetőség, hogy az ember egy kis kályhát megépítsen, vagy beépítsen, ami biztonságot nyújt. Még egy régi típusú társasházban is megoldható egy kis leleményességgel, persze a közös képviselő és szakhatóságok tudta nélkül…

 

A kályha kérdés számomra nem a rezsicsökkentésről vagy a kényelemről szól, hanem a biztonságról, vagy ha úgy vesszük a túlélésről.

 

 

- Katsumoto -