Peltier elem

2013.12.27 14:56

Amíg nem lesz saját táncházunk és nem muzsikálunk élvezhetően a hangszereinken, addig is egy kis szórakozás -  a mécsessel működő házi zenecenter.

 

 

VIDEÓ I.: - https://youtu.be/bVTfn0UEraE

 

Ígéretemhez híven szeretném publikálni, amit eddig elértem peltier elemmel. 

Építettem egy hangulatos mécsestartót, mely négy nagyobb méretű mécsest tartalmaz. Ezek a nagy mécsesek kb 24 óráig világítanak. A mécsesek hőjéből nyerjük azt az áramot, amellyel meghajtunk egy zsebrádiót, vagy egy Mp3 lejátszót, a hozzátartozó kis erősítővel. 

Este a családi vacsorához mécsest gyújthatunk és hallgathatunk zenét, híreket, illetve tölthetjük a készülékekben lévő tölthető elemeket, akkumulátorokat. Így a készülékek napközben is használhatóak, este pedig a mécses hője feltölti őket. 

A kísérlethez szándékosan három különböző készüléket választottam, főleg, hogy teszteljem a teljesítményt, de pár ezer forintért (4.500-) már kaphatóak Mp3- lejátszók, beépített rádióval, erősítővel. 

 

                      A mécsesek az alumínium lemezt melegítik.

 

 

A gyertyák meggyújtása után kb. egy percen belül megszólalnak a készülékek, a kioltás után pedig még egy ideig termelik az áramot. 

A kísérlet során 4 db peltier elemet használtam a lehető legrosszabb hatásfokkal. A mécsesek egy alumínium lemezt melegítenek, erre helyeztem az elemeket. Az elemek „hideg oldalára” egyszerű rézmagos alumínium processzorhűtő került. Ezeket bekentem hővezető zsírral és erős pillanatragasztóval a bordákhoz ragasztottam.

 

                         Az elemeket csak ráhelyezük a lemezre.

 

A videón látszik, hogy 3 vagy akár 2 elem is képes működtetni a készülékeket, de a négy darab biztosítja az egyenletes hatásfokot, áramtermelést. 

 

VIDEÓ II.: - https://youtu.be/-lJJkMML5a0

 

Itt jegyzem meg, hogy az alu lemezt 6-os menetes szárak tartják. A mécsesek, gyertyák csökkenésével a csavarok és ezzel a lemez lejjebb engedhető, ez egy jó megoldás a nagyobb gyertyák esetére. 

 

                            Peltier elem a hűtőbordára ragasztva.

 

A hűtők közepébe még egy kis vizet tölthetünk, ebbe illóolajat csepegtethetünk. Ez ugyan egyáltalán nem javítja a hatásfokot, de tovább növeli a kellemes hangulatot.

 

                                     Az elemeket sorbakötjük.

 

Úgy gondolom, hogy a peltier elemekkel nehéz elnyerni a specifikációjukban beígért teljesítményt, azonban érdemes kísérletezni velük. Kicsit a stirling motorokhoz hasonlítanak, elsőre senki ne számítson nagy eredményre. Ugyanakkor van helye az önfenntartásban olcsóságuk, igen magas élettartamuk miatt. (200.000 óra) Ha esténként csak két órát használjuk, akkor 275 évig működnek.:-)) 

 

                                       Használatra készen

 

Nagyobb hővel (gázlámpával melegítettem) sikerült egyetlen elemből is nagyobb teljesítményt kinyernem, de egyet véletlenül kinyírtam a túlhevítéssel, (tűzhelyre tettem) tehát csak óvatosan! 

 

Hajrá!