Pedálgép - II.

2014.01.12 13:41

 

 

Az általunk épített és használt „pedálgépről” már írtam. Most egy új építést szeretnék bemutatni, mely egy jurtában élő hét tagú családot szolgál ezentúl.

 

                  

                                          A mi pedálgépünk.

 

A napokban meglátogatott barátom a nagyfiával. Ők évek óta jurtában laknak. Jelenlegi táborhelyükön semmilyen áramvételezési lehetőségük nincs. Volt egy kis napelemes kütyüjük, mellyel eddig a laptopot, telefont és a lámpáikat töltötték, de sajnos elromlott. Ennyit a fenntarthatóságról…

 

A látogatás fő célja, hogy valami olyan szerkezetet keressünk, melyet fafaragó létére maga is össze tud rakni, és szükség esetén javítani. A szerkezet adjon némi világítást, és töltse a telefont, laptopot, melyet jelenleg barátoknál kell feltölteniük.

 

Egyúttal kipróbáltuk a „Forgatag” mosógépet, mivel jelenleg kézzel mosnak. A Forgatag megfelelő az áram nélküli élethez, de mégis könnyebb, mint a kézi mosás.

 

Ezután végignéztük a lehetőségeket, és bár a stirling nagyon megfelelő lenne, de műhely és lakatos szaktudás nélkül elég nehéz megépíteni. A legkevesebb költségbe egy peltier elemes mécses és egy wilkinson gravitációs motor építése kerül. Így ebben maradtunk, hogy ezeket fogja otthon elkészíteni.

 

A műhelyben viszont pihent egy romos szobakerékpár, melyet még régebben a vastelepen túrtam. Javaslatomra ebből egy nap alatt építettünk egy pedálgépet. Ezt szeretném most bemutatni.

 

A kerékpárról először is lebontottunk minden felesleget, míg végül úgy ítéltük meg, hogy csak a váz, kormány és az ülés szükséges, a többi megy a vastelepre.

 

                                                A csupasz váz.

 

A kerékpárról lebontottuk a meghajtást is és egy ócska kerékpárról lekerült meghajtást építtettünk be.

 

                                             A hajtómű.

 

A tengely egy lánckereket és egy mosógép szíjtárcsát is kapott, hiszen „mosógépet” is fog hajtani.

 

                              Mosógép ékszíjtárcsa felszerelése.

 

A tengely beépítése után a generátor felszerelése következett. Először kipróbáltunk egy 120 és egy 350 W-os rollermotort, de ezekhez nagyobb fordulat szükséges, lábhajtással nem tudtuk elérni a 12 voltot.

Végül az Amerikából kapott kerékpár generátort használtuk fel. Ez egy 350W-os generátor, áttételekkel.

 

                     

                                         Generátor felszerelve.

 

                     

                                  Felkerült az ülés és a kormány.

 

Ezzel gyakorlatilag elkészült az erőmű.

Még felszereltem rá egy feszültségmérőt, mely a genertátorról lejövő feszültséget méri. Így könnyű tartani a megfelelő fordulatot. Kapott egy szivargyújtó-csatlakozást is és kiépítettem az akkumulátor-csatlakozást.

 

          

                                     Egysebességes  lánchajtás.

 

Próbaképpen LED szalagot és egy „akkumulátoros” fúrógépet próbáltunk. A fúró akkumulátora rég meghalt, egy szivargyújtó-csatlakozással kapcsoltuk a gépre. 

Sajnos töltésvezérlőnk nem volt, de István utólag be tudja majd építeni az útmutatás alapján.  A töltésvezérlővel és akkumulátorral kiegészítve már tökéletes lesz a gép.

 

Fúrógép meghajtása - VIDEÓ

A videón töltésvezérlő és akkumulátor nélkül, csak a megtermelt energiával működtettünk egy 14,4 Voltos csavarhúzógépet.

Ennek a gépnek régen tönkrement az akkumulátora és a gépkocsi szivargyújtójáról szoktam használni egy 10 méteres kábellel a villanypásztorozásnál.

A hosszú vezetéken elég nagy a feszültségesés, így tekerni kellett rendesen.

A videón 35mm-es 3,5-es csavarokat hajtok be tövig a colos akácfadeszkába, ez mutatja a gép erejét. 

 

Mire használható?

Akkumulátortöltésre, AA és AAA-ceruza akkumulátorok töltésére, USB átalakítóval telefon, MP3 lejátszó, stb töltésére. A megfelelő csatlakozóval laptop töltésre, valamint barkács szerszámok üzemeltetésére, valamint a Forgatag hajtására, mosásra.

 

Bár a pedálgép a legmunkaigényesebb, hiszen tekerni kell, de a hét tagú családban talán mindig lesz rá jelentkező, hiszen „gyerekjáték” a használata.

 

Használják egészséggel!

 

Anyagfelhasználás:

    - szobakerékpár 

    - kerékpárgenerátor 

    - szivargyújtó-csatlakozó

    - feszültségmérő

    - vezeték, saruk

    - hajtómű + hajtókar pedálokkal

    - egysebességes lánc

    - mosógép ékszíjtárcsa

    - töltésvezérlő (utólagos beépítés)

 

Áldás!