Önellátás, Önfenntartás – Ruházat

2017.01.06 21:25

 

Amikor önellátásról, önfenntartásról beszélünk, általánosságban mindenki a különböző fórumokon a saját élelmiszer előállítására gondol kisebb vagy nagyobb tételben; sajtozás, füstölés, aszalás,...stb, stb. témakörben. A hitetlenek, a kétkedők, akik alapjáraton nem hisznek az önellátásban, azzal érvelnek, hogy; 

 

..Jó, jó, ez mind szép, de a rajtad lévő ruha ugyanúgy a kínaiból van....”

 

A ruházatról nem, vagy csak minimálisan esik szó, pedig ez is fontos, hisz az, aki magának ruhát készít (akár csak hobby szinten), az is egyfajta „Ön-ellátás”!

 

 

Sok-sok évvel ezelőtt, valamikor a múlt században, míg Édesanyám dolgozott, addig a kertművelés és Nagymamám saját gyúrású tésztái mellett a délutánokat a Dédivel és az Öcsémmel karon öltve a játék mellett hímzéssel és kötéssel is eltöltöttük-nekünk ez is „játék” volt!

 

 

Az ettől korábbi időkben az Asszonyok és a Lányok kézimunkázással foglalkoztak télvíz idején, mint hímzés, szövés, varrás, kötés, horgolás, nemezelés... Közösségi házakba járva, jókedvtől együtt énekelve, akkoriban a fiatalok így ismerkedtek meg egymással - micsoda idők lehettek!? Ez teljesen természetes volt, az emberek ha ruhát szerettek volna, akkor elkészítették, és nem a Butikba jártak. Oly annyira természetes, hogy a Lányok férjhez menetelükkor a szekeret Stafírunggal megpakolva körbevezették, mely megmutatta a Leány családjának anyagi helyzetét, illetve a leány kézügyességét.

 

 

Ma már újra divatját éli a kézimunkázás, egyre nagyobb tömegeket mozgat meg. 

Közösségi oldalakon csoportok létrejöttével a hasonló érdeklődésűek egymásra találhatnak, hogy tapasztalataikat, ötleteiket ezzel kapcsolatban megosszák, a kezdőknek pedig segítséget nyújtsanak! A több idővel rendelkezőket pedig biztatnék, a fonalboltokban egyre több helyen indítanak horgoló-, kötő-tanfolyamokat, esetleg egy idős szomszéd néni, ugyanabban az utcában vagy lépcsőházban, ahol laknak, akiben ott szunnyad mélyen a tudás és csak arra várnak, hogy azt átadják a következő generációnak – addig, míg van mit átadni! 

 

 

Magam is így indultam el ezen az úton! 

A szomszéd Hölgy kötni segített, az idősek otthonában, egy másik társaságot választva a horgolás rejtelmeibe lettem bevezetve – addig, míg az idő „engedte”!

 

 

Nem szükséges, hogy mindenki a ruházat előállításához szükséges összes felszereléssel rendelkezzen, mert nem is lehet, de aki kedvet érez hozzá, az kezdheti egy kötő-, vagy horgolótűvel, és egy, esetleg két fonaltól már csodálatosabbnál-csodálatosabb dolgokat készíthet. Azáltal, hogy hasznos dolgot készítünk saját célra vagy ajándékba, nemcsak maradandót alkotunk, örömöt szerzünk, de a kézimunkázás nagyszerű stresszoldó hatással is bír, - ami tudományosan is bizonyított!

 

Cikksorozatomban szeretném megmutatni ezeket a technikákat, ötleteket adni ruhatárunk elkészítéséhez.

 

További jó olvasást kívánok!

 

részlet egy Tündér gondolatai-ból

 

 

A képek Matyó Márti barátnőm csodálatos munkáit mutatják be. Róla bővebben itt olvashattok:

https://www.facebook.com/marta.matyo?lst=100006933514838%3A100002667562841%3A1483734906