Nyúl nyúzása, szétbontása.

2014.03.13 19:35


A nyúl vágásról, nyúzásról, feldolgozásról lesz szó.

Romantikus széplelkűek ne olvassák!!Az utóbbi idők tapasztalatai alapján kedvesemmel egyetértünk abban, hogy a nyúl tartása hasznosabb még a csirkénél is.
A csirkét csak úgy érdemes, hogy mielőbb elérve a vágósúlyt levágjuk, illetve a tyúkot tovább tartjuk a tojásért. Ha etetni kell, akkor nem olcsó tartani.
Még mindig a bögyömben van az a rózsaszínű írás a 100 csirkével...

Valami nagytudású egy önellátó blogban megírta, hogy (kezdésnek) csak venni kell 100 baromfit és majd az eltart minket.

Na, ja!


Egy előnevelt csirke tavaly 350-550-Ft volt, egy tyúk 2.500- körül, egy kisliba 1.000-Ft. Persze kora válogatja, de a 100-130 fős állomány kialakítása minimum 100-130.000-Ft és még nem beszéltünk a kajáról. 100 csirke nem kapirgál és nem elég a konyhai hulladék. Volt még szó a pulykáról is, melynek előnevelése igen macerás feladat. Nem is mennék bele. De ha hazaviszel 10-20 kispulykát és nem értesz hozzá, akkor egy héten belül az egészet adhatod a kutyáknak. 
Szóval ezen a listán olyan emberek is vannak, akik G.G.-nak nem tudták kifizetni az éves tagdíjat, mert nem telett rá, mint ahogy BKV bérletre sem... 

Nem kell őket hülyíteni.


A nyúltartásról most nem írok, de akár városban is tartható. Nem hangos, ha takarítod, nem is büdös. A trágyát meg akár a parkba is le lehet hordani, a bokrok alá. Még mindig jobb, mint a kutyaszar...
Ezt akár érdemes is lenne boncolgatni, mert nyuszit könnyen kap az ember akár ajándékba is...


Tegnap ismét elkaptam egy nyulat. Egy még szökésben van.
A nyúl vágása hagyományosan tarkóncsapással történik. A nyulat lehetőség szerint a nyaka fölött, a hátán kapjuk el. Mielőtt megemelnénk jó ha masszívan ráfogunk a feneke fölött is a hátára.
Az első fogásnál nyúlik a bőr, jól meg lehet markolni, hátul már nem, ott feszesebb a bunda. Még a nyugodt nyulat is jó két kézzel fogni. Ha alkalma van rá, nagyot rúg a hátsó lábaival és a karmaival, nehezen gyógyuló, gyulladó mély sebet ejt. 

A csapáshoz egy kézzel a két hátsó lábánál fogva megemeljük úgy, hogy a feje lelógjon. Megvárjuk, míg megnyugszik és a szabad kézzel erősen tarkón csapjuk. Az ütés 45 fokban lefelé történik, a fej mögé a nyakra. Gyakorlott gazda egyetlen ütéssel lecsapja a nyulat.
Más módon is lehet végezni a nyúllal, de nálunk ez az elterjedt.


A nyúl nyúzása:
A nyulat a két hátsó lábánál fogva felkötjük. Én ilyenkor szoktam "megimádkozni" és megköpködni egy kis pálinkával. 

 

 

A hátsó lábakon a bundát egy éles késsel a hajlatnál körbe vágjuk, ügyelve, hogy az inakat ne vágjuk el. 

 

 
A belső combon felvágjuk a bundát, akár benyúlva, mert a nyúl bunda könnyen elválik a hústól. A farkon picit visszahúzzuk a bőrt és egy metszőollóval elcsípjük a csontot. Így a farok, a bunda része marad. 

 


A bundát ezután egy könnyű mozdulattal lehúzzuk, rá a fejre. A két első lábon lévő bundát is előrehúzzuk a mancsokra. 

 


Az első mancsokat egy csontfűrésszel, vagy egy metszőollóval elvágjuk és a nyakat is elvágjuk a fej és a csigolya találkozásánál. A nyak sok finom húst tartalmaz, érdemes egészen a fejnél vágni. 
Ezzel a bunda a benne maradó fejjel és két manccsal le is került, félretesszük.
A bontást fent kezdjük a két láb között, végighasítjuk a vékony hasaljat. A végbelet elvágva egyetlen mozdulattal kiemeljük a belsőséget (beleket). Ez után kivesszük a tüdőt, szívet, veséket, májat. A májról levesszük és eldobjuk az epét, ami egy kicsi sötétzöld kukacnak tűnik. Nagyon kicsi. Mi a tüdőt is kidobjuk.


A két láb közötti részt és a nyaki részt megtisztítjuk, ha szükséges. 

 


Ezzel tulajdonképpen végeztünk is.
A két hátsó lábat elvágjuk, csontfűrésszel, vagy metszőollóval. 

 


A nyúl nyúzása fele időt vesz igénybe, mint egy csirke kopasztás. Bontása is kellemesebb, sem a hús, sem a belsőség nem büdös. A nyúlhús annyira tiszta, hogy szinte mosni sem kell, a bundáról kerülhet rá egy kis szőr, de szinte teljesen vértelen folyamat.
A nyulat egyben is elkészíthetjük, de szét is bonthatjuk. Nagyon könnyű bontani, a fő részeket az utolsó képen mutatom be.

  

Áldás!

 

 

- Katsumoto -