Mosás.

2013.12.23 10:37

 

 

Se nem kézi, se nem gépi.

 

Amikor elkezdtük vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet áram nélkül élni, akkor a házimunkák közül a mosás volt az, amelyet minden háziasszony a nehezen végezhető munkákhoz sorolt. Azt kértétek, találjunk rá megoldást, mert senki nem szeretne kézzel mosni, amikor a csodálatos gépeink ezt eddig elvégezték helyettünk. 

 

A jelenlegi mosógépek a vízmelegítésre használnak sok áramot. Ha a vizet másképpen melegítjük, mondjuk napocskával vagy fatüzeléssel, akkor egy szakember át tudja alakítani ezeket a mosógépeket, hogy csak  a töredékét fogyasszák. A kereskedelemben pedig kaphatóak a hagyományos keverőtárcsás mosógépek, melyek 250W-ot, vagy az újabbak ettől is kevesebbet fogyasztanak.

Ez tehát egy megoldás, de még mindig szükségünk van áramra, így tovább kutattunk.

 

Így épült meg a "kézi mosógép" ami a Forgatag nevet kapta, mert se nem kézi, se nem gép.

 

Az alapot egy kiszuperált hajdú automata mosógép adta. Először a burkolatától, majd a kábelezéstől, elektromos kütyüktől szabadítottam meg. Kiszedtem a motort, a kapcsolókat és mindent, ahová vezeték volt húzva. Utána lebontottam a vázat, a súlyokat, míg a csupasz dob maradt a tetővel. 30-as szögvasból készítettem egy lábat, majd felerősítettem. A szivattyúhoz vezető csőre egy 1"-os KP cső segítségével felszereltem egy 1"-os csapot, ezzel lehet az üstből leengedni a vizet.

Az ékszíjtárcsát rajta hagytam, fúrtam bele egy 6-os menetes szárat, erre pedig egy fa reszelő nyél került. Ezzel tulajdonképpen elkészült a mosógép.

 

                   

 

Használat:

    - a ruha belehelyezése után az üstöt harmadáig felülről fel kell tölteni a kívánt hőmérsékletű vízzel

    - egyik irányba megtekerjük 10-15-ször, majd másik irányba is kb ennyiszer

    - pár percig állni hagyjuk...

    - folytatjuk, amíg el nem érjük a kívánt eredményt

 

 

Tapasztalat:

A Forgataggal azonos hatásfokkal moshatunk, mint a csili-vili szuper automata mosógépünkkel. Nagyon víztakarékos, hiszen egy vízben különböző ruhákat is kimoshatunk. Először a fehéreket, majd az enyhén koszosat, stb.

Könnyű vele mosni, mondhatni gyerekjáték és valóban, mert a gyerekek imádják, megállás nélkül tekergetik, még a másfél éves fiam is.

Amikor a ruhát meg kell mozdítanunk a vízben, akkor egy picit nehezebb, de egy negyed fordulat után, már könnyedén forog.

 

A masina könnyen összeköthető a pedálgéppel és lábbal hajtva még könnyebben moshatunk.

 

                       

 

A két gép nincs össze rögzítve, nem is kell, mert a kerékpár súlyos és rajta van a mi súlyunk is, a mosógép pedig vízzel, ruhával szintén stabilan áll. Az összekötött géppel túl könnyű mosni!!! Ezért többnyire ilyenkor töltöm vele az akkumulátorokat is. 

A gyermekek pedig imádják tekerni.

 

 

A gép elkészülte után a mindennapos használat azt bizonyította, hogy ez is túl van egy kicsit lihegve. Egy ilyen - akár a szeméttelepről összehordott - szerkezettel könnyen lehet mosni. 

 

A centrifugázást eleve nem is próbáltuk megoldani ezzel a masinával. Ugyan az áttét megváltoztatásával lehetne növelni a fordulatot, vagy építeni lábbal hajtós centrifugát, még az is lehet, hogy egyszer építek egyet. Jelenleg a ruhákat enyhén kifacsarjuk, majd a napon megszárítjuk. Télen is kint teregetünk és gyorsan száradnak a ruhák. A meleg ruhából azonnal kipárolog a víz, majd a ruha megfagy. A meleg lakásba bevíve, mire kiolvad tulajdonképpen meg is szárad. Mint nagymamám idejében…

 

Itt említeném meg, hogy évek óta nem használunk kemikáliákat. Eleinte mosódiót használtunk, majd áttértünk a vadgesztenyére. Szódát, lúgot, nem használunk, nincs rá szükségünk. Öblítőt sem, az így mosott, szárított ruhák kellemes illatúak, tapintásúak.

 

- Morpheus -