Miért kell leválni a hálózatról?

2013.12.23 10:18

 

Amikor elindulunk a függetlenedés útján, felmerül az elektromos hálózatról való leválás és az önálló energiarendszer kialakítása. Ha elkezdünk kutakodni a neten, akkor sajnos azt tapasztaljuk, hogy a felkínált lehetőségek nem túl kedvezőek. Olyan fogalmakkal ismerkedünk meg, mint „megtérülés”, „alternatív”, „napsütéses órák száma”, stb.

Alapos utánajárás után arra a következtetésre juthatunk, hogy nem érdemes leválnunk, az általunk előállított energia nem piacképes. Ha nincs hálózati áramunk, még akkor is olcsóbb egy új bekötés, mint az alternatív rendszerek kiépítése.

Miért van ez így? Miért a nagy energiaszolgáltatók reklámozzák és fejlesztik ezeket a rendszereket? Elgondolkoztunk már ezen?

Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedekben mindent megtettek a kormányzatok, hogy a hálózat mindenhová eljusson, és mindenki részese legyen.

Hálózat. Nagyon jó kifejezés! De ezt most nem szeretném boncolgatni.

 

Ha egy szolgáltató cég „alternatív” rendszert épít nekünk, mindig a jelenlegi fogyasztásunkból indul ki, ezt méri fel először. Persze tesznek javaslatokat takarékos izzókra, ledes világításra, „A+” kategóriás gépekre. Az eredmény az, hogy egy szervizigényes, drága rendszer épül. Az akkumulátorok élettartamuk alatt nem hozzák vissza a befektetett pénzt. A hálózatról való leválás így egy zsákutcának tűnik, az elnyert „biztonság” pedig drága mulatságnak.

 

Legjobb, ha a hálózati áramról való leválásunkat a függetlenedés, a saját magunk által elérhető biztonság megteremtése, valamint a befolyásoltságtól való elszakadás vezérli.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, alapvető szemléletváltás szükséges.

 

Az elmúlt években sok kutatást folytattunk, számtalan lehetőséget próbáltunk. Azt tapasztaltuk, hogy energiát előállítani meglepően könnyű, viszont a tárolása nehezen megoldható és költséges. Ebből adódik az egyenes következtetés: akkor állítsunk elő energiát, amikor arra szükségünk van. Ezt a kijelentést erőteljes életmódváltás követi.

 

A mi családunk a természettel harmonizálva éli életét. A nappal kelünk és a nappal fekszünk, és ezt követjük az évszakok változásával. Az állatok reggeli ellátása pirkadatkor kezdődik, az esti munka a napnyugtával véget ér. A világítás ennél fogva nem jelent problémát, minimális energiát fordítunk erre. Energiát lehetőség szerint akkor állítunk elő, amikor arra szükségünk van, így elkerüljük a költséges tárolási rendszereket.

 

Az „Áram nélküli élet” című írásomban felsorolom a megoldásokat az áramfelhasználás kiváltására. Az „Így-e!” rovatban pedig gyakorlati megoldásokat fogunk bemutatni, melyet mi már a mindennapjaink során is használunk.

 

A legegyszerűbb energiatermelő „eszköz” az ember.

Az általunk épített „Pedál-gép” az emberi energiát használja, mosásra, lisztőrlésre és áramtermelésre. Bővebben az „Így-e!” rovatban olvashatsz róla.