Merre jártál?

2016.02.15 13:23

Árulom a tanyát, számtalan érdeklődő és pár elszánt család jelentkezik. Kiderül, hogy mindenki a közösségért jönne, közösség részese szeretne lenni. Pont most, amikor én mennék? Hol jártál eddig?

 

Mint én is, ők is nagy utat jártak be. Voltak az ökofalvakban, különböző "közösségekben", de valahogy egyik sem tetszett... Nem csoda - nekem se! "Valahogy olyan "szektásak" - mondod és igazad van.

 

Pedig a szekta "jó". Mert az legalább működik.

Igen vannak szigorú szabályok, rendszerek és világnézet. Többnyire van egy földesúr vagy egy kisisten, akit illik tisztelni szeretni, de legalább rajongani érte. Ha mindezt elfogadod, egészen jól működő szektát kapsz. Ha nem akkor nem találod helyed és te sem kellesz.

 

Ezek a "szekták" nem rossz kezdeményezések.

Általában valaki álmodik egy nagyot és ezt az álmot szeretné valóra váltani, majd megosztani.

Csakhogy...

Senki nem válthatja valóra a másik álmát!

Mindenkinek megvan a sajátja és ez lehet hasonló, de soha nem egy. Ezért nem működnek ezek a kezdeményezések. Az enyém sem működött.

 

Hogy működünk?

A Székely rendtartás szerint. Van a Porta, azon belül minden a Családé és senkinek nincs beleszólása! Ha ez megvan, lehet közös dolgot alkotni. Sokan itt rontják el. Mennyei királyságot, légvárat építenek, miközben az asszonyok belegebednek a kézzel mosásban, vagy más hiányosságokat szenved el a Család. Pedig minden alapja a Család. Akkor is ha egyedül vagy, vagy gyerekeidet egyedül neveled. Akkor az egy ilyen kis csonka család, de megvannak a szükségletei. Először azok legyenek meg.

Ha a Család rendben van, akkor már képes segíteni a Szomszédnak, vagy tenni a Közös-ségért.

 

Mi az elején járunk...

Élünk itt páran, mindenki teszi a dolgát. Nem szólunk bele. Már eljutottunk oda, hogy segítünk a másiknak, számíthatunk egymásra. Ezen túllépve, együtt termeljük ki a fát, együtt bálázunk, bort készítünk, szántunk, vagy együtt vágunk disznót. Van aki nem vesz részt benne. Ő dolga! Időnként leülünk, átbeszéljük ki mit szeretne. Aki akar részt vesz, aki nem akar, az teszi a dolgát.

 

Nem vagyok vezető.

Itt senki nem szorul vezetésre, nincs vezető. Nincs földesúr, sem kiskirály. És első éjszaka joga sincs, bár van akinek tetszene...:-)

 

Jómagam Elöl-járok.

Munkában, tapasztalatban, tettekben. Nem szavakban. Tehetős is vagyok, mert régóta elöl járok, így szépen gyarapodtam. Ezért tehetek másokért. Ezt jelenti a tehetős.

 

A közös dolgokban a "vének tanácsa" dönt, a tapasztaltabbak. Ha egyáltalán dönteni kell. Mert legtöbbször mindent meg lehet beszélni.

 

A tapasztaltabbakra hallgatunk.

Megtartjuk véleményünk és meghallgatjuk másokét.

 

Ha ez egy közösség, hát legyen. Ha a természet ellen próbálsz működni, hosszútávon úgysem tudsz. Figyelni kell a természetben előforduló mintákat. A Székely rendtartás pedig nem biblia, nem szentírás, de jó útmutatás.

 

Kívánom, hogy a hozzánk érkező, elszánt családok találják meg az otthonukat - bárhol légyen is az!