Magántanulási lehetőség

2014.04.05 22:57

Sokáig gondolkodtam a címen, végül ennél maradtam. Lehetőség. A mai nap erről szólt. Valami elkezdődött, valami, ami messzire mutat.

A magántanulóság lehetőségéről és mikéntjéről sokan írtak már, sok helyen fórumoznak és megosztják a tapasztalatokat. Nem erről fogok írni. Akinek még nincs elég információja, az több forrásból is hozzájuthat. A törvény lehetőséget ad a magántanulóságra és mi úgy gondoljuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ez a lehető legjobb megoldás a gyermek egészséges fejlődésére.

 

Tehát ez az írás egy kicsit másról szól. Rólunk, akik "egy hajóban evezünk", és a lehetőségeinkről. Ahogy a vendéglátó gazdasszony megjegyezte: "Nem azt akarom elmagyarázni, milyen egy vasvilla, annak, aki még nem látott vasvillát. Azokkal szeretnék tapasztot cserélni, akik tudják, hogyan használják!"

Tehát nem arról van szó, hogyan legyenek gyermekeink magántanulók, hiszen mindannyian otthon tanulnak, hanem a nekik szervezett új lehetőségekről, mellyekkel tovább szeretnénk fejleszteni őket.

Sok szülőt elriaszt a gondolat, hogy csemetéje nem találkozhat, nem járhat egy csoportba hasonló korúakkal. Dehogynem!

Olyanokkal találkoznak, barátkoznak, akik úgy élnek, mint az ő családjuk. Az együtt töltött időt pedig nem tévézéssel, vagy kütyük nyomkodásával töltik, hanem sokkal tartalmasabban.

 

 

A mai napon az egyik lovasíjász barátunk festői szépségű tanyáján találkoztunk. A Jóisten csodálatos idővel, a gazdasszony pedig bőséges finomságokkal ajándékozott meg minket. 

A találkozó célja az volt, hogy azok a családok és gyermekek találkozzanak, akik hasonlóan élnek. Azaz tanyán, gazdálkodva, útban az önellátás felé.

 

Mindannyian szerencsések vagyunk, hogy gazdálkodhatunk és a természet ölén élhetünk. A gyermekeink tanításának legkézenfekvőbb módja, ha "otthontanuló". Sok helyen a közlekedés, vagy a helyi lehetőségek miatt nincs is más mód.

Végül abban állapodtunk meg, hogy havi rendszerességgel szervezünk találkozót azoknak a gyermekeknek és szülőknek, akik már így élnek. Ezekre a találkozókra időnként meghívást kaphatnak olyanok is, akik még nem tudtak elindulni ezen az úton. Reméljük, nekik ez majd egy követendő példaként szolgál.

 

A találkozóinkon gyermekeink együtt játszhatnak, játszva tanulhatnak egymástól.

A szülők pedig tapasztalatot cserélnek a gazdálkodási ismereteikről, vagy akkár kalákában segíthetnek is a vendéglátónak az éppen aktuális munkákban.

 

 

Következő találkozónkra még ebben a hónapban sor kerül. A részletekről hírlevélben küldünk értesítést. Addig is várjuk újabb, tanyán, vidéken élő, "otthontanuló" családok jelentkezését, akik szeretnének résztvenni a programban.

 

 

 

Áldás!

 

- Katsumoto -