Lovas eszközök felújítása - sorközművelő

2014.03.30 14:23

Reményeim szerint ez egy cikksorozat kezdete. Az elmúlt években számtalan lovas eszközt vásároltam, vagy guberáltam a közeli vastelepen, többnyire romos állapotban. A közeljövőben ezeket sorozatban felújítom, illetve egy részüket átépítem, kicsit korszerűsítem.

 

A hagyományos magyar paraszti gazdálkodás eszközei egyszerűek voltak. A felújítás során egyrészt a háztáji kiskerthez építek eszközöket, ezek elé csak be kell fogni a lovat és használni. A távolabbi területek művelésére, a már előzőleg megépített kiközelítőhöz fejlesztem a felszerelést. Ebben az esetben a kiközelítőre kell felszerelni a szükséges szerszámot és kikocsizni vele a művelni kívánt területre. Itt csak le kell engedni és használni.

 

Lovas sorközművelő.

Ez az eszköz a már elvetett, ültetett sorok közti terület művelésére alkalmas. Állítható a mélység és sorok közötti távolság. Az eszközt közvetlenül az állat után kell kötni és egy ember irányítja, aki a sorközművelő után ballag. 

 

 

Kicsit hasonlít a kultivátorra, bár itt nem rúgósak a kapák.

 

Felújításra várva.

 

 

Kezdésként darabokra szedtem, ami a legtöbb helyen csak a csavarok átvágásával sikerült. Közben fotóztam, ami igen hasznosnak bizonyult az összerakásnál. 

A szétszedett vasakat ezután homokszóróval megtisztítottuk, majd kapott egy festést.

 

 

Az összeszerelésnél az összes csavar ki lett cserélve, a legtöbb helyen önzáró anyákat használtam.

Utóljára egy lapátnyélből új fogantyúkat faragtam.

 

Úgy gondolom, hogyha a használat után rendszeresen megtisztítom és fedett helyen tárolom, még az utánam jövő generáció is megörökli.

 

 

"Így-e!"

 

 

- Katsumoto -