Készletek - felszerelések.

2015.12.18 11:28

Ebben az írásban azzal foglalkozunk mitérdemes otthonunkban beszerezni, ami hosszú ideig biztosítja a túlélésünket.

Alapvetően jó eldöntenünk, megterveznünk szükségleteinket 3-6 hónapra. Ettől tovább ne tervezzünk. Ha ez idő alatt nem javul a helyzet a városban, akkor el kell hagynunk azt. Minél több időt töltünk a városban, annál mostohábbak lesznek a körülmények, gondoljunk csak az erőforrások fogyására, a felhalmozódó szemétre.

 

Víz.

Nem véletlenül foglalkozunk vele elsőként, mert a legfontosabb szükségletünk. Bár élelem nélkül és mostoha körülmények között sokáig bírjuk, de vízre mindennél nagyobb szüksége van a szervezetnek. Vizet természetesen tárolhatunk, de bármennyit is tárolnánk be, egészen biztos, hogy nem lesz elegendő!! Ezért a tároláson túl fel kell mérnünk hogyan juthatunk vízhez.

 

Baj esetén, amíg van, illetve amikor van vízszolgáltatás, feltölthetjük készleteinket. A kádban nagy mennyiségű vizet tárolhatunk, de erre a célra akár tarthatunk otthon egy merevfalú gyermekmedencét is. Nagyon fontos, hogy ha veszélyt érzünk, azonnal tároljunk elannyi vizet, amennyit csak lehetséges. 

 

A víz nem romlik meg, ellenben nem biztos, hogy a csapból iható víz folyik. Az egyéb beszerzési lehetőségekről nem is szólva. Így mindenképpen gondoskodjunk vészeseti víztisztóról. Ezzel a témával számtalan szakoldal foglalkozik, például ez: https://tuleloviz.hu/

 

Egy ilyen készülék egy család egyéves vízszükségletét megtisztítja!

 

 

A kereskedelemben kapható, árammal, patronokkal működő, hálózati nyomásra tervezett gépek nem alkalmasak vészeseti víztisztításra!!!

 

 

Gyűjtés.


A tároláson túl, tudunk vizet gyűjteni is. Gyűjtéshez minél nagyobb felületre van szükségünk, de hogyan végezzük mindezt egy társasházban. Jó, ha már most felmérjük a lehetőségeket és kipróbálunk pár módszert.

Az 1800-as évek végén épült házak szinte mind sátortetősek. (Pesten a belváros tele van vele.) A díszesebb homlokzatok sokszor bádogozott részt takarnak. Ezek nagyon jó vízgyűjtő felületek, elegendő csak a lefolyó nyílást eldugítani egy darab ronggyal. Ezek az attikák jól megközelíthetőek, a tisztíthatóságuk miatt többnyire a közelében van egy tetőkibúvó, ahol ki lehet jutni.

Sokszor a tetőre sem kell kijutni. Ezeknél a házaknál ugyanis bevezették az esővizet a tetőtérbe. Ez az idióta megoldás folyamatosan gondot okoz, de sok háznál még ez az eredeti állapot található. 
Tehát a tetőn összegyűlt vizet egy bádoggal bélelt fa vályúba vezetik, a csatornába. Ezek a fa vályúk egy nyitott kb, egy köbméteres tartályban találkoznak. Ha túl nagy mennyiségű víz jön egyszerre, akkor itt van tere összegyűlni, mielőtt a csatorna elnyeli. Sajnos sok helyen elhanyagoltak, galambszarosak, vagy galamb tetem is található benne, de van ahol rendezett állapotúak és az összegyűlt víz használható.

A negyvenes években rengeteg lapos tetős ház épült. Érdekes módon ezek se szélső ereszcsatornába, hanem a tető közepén lévő nyílásokba gyűjti a vizet. Ha a lefolyót eltömjük, több száz liter víz gyűlik össze kis medencéket képezve. Beázástól nem kell tartani, a szigetelés bírja.

 

Szót érdemel még a kazánház. 
Ezek a kazánházak, illetve fűtésrendszerek szintén sok vizet tartalmaznak. Ez a víz azonban lágy víz. A kazánházakban vízlágyítókat használnak, bár többnyire nem foglalkoznak velük. De a több hónapja a rendszerben keringő víz olyan folyamatokon megy át, hogy szintén kilágyul. Mosásra, tisztálkodásra én minden további nélkül használnám. A rendszerről akár egy radiátor megbontásával, vagy egy légtelenítő szelep megnyitásával le tudunk engedni vizet. Tehát ha most beszereltetünk a radiátorunkra egy légtelenítő szelepet, az 1-2 emeleten sok-sok vízhez juthatunk. 
A fűtésrendszerekről még azt érdemes tudni, hogy tágulási tartályt tartalmaznak. Ezek lehetnek zártak, vagy nyitottak és többnyire van rajtuk leeresztő csonk. A nyitottba akár bele is lehet mászni. Ezek több száz, vagy akár ezer literesek is lehetnek, a rendszer nagyságától. A régi rendszerek tartályai általában nem a kazánházban vannak, hanem a ház legmagasabb pontján, mosókonyhában, lift gépház mellett, a tetőn, stb. Keressük meg az "A"-terv elkészítése során.

 

 

 

- hamarosan folytatjuk -