Kecskevágás, -feldolgozás.

2014.03.13 19:58

Ma kecskét vágtam. Ma jött el az ideje. Az ember nem gyilkol. Öl, ha ölni kell, de nem feleslegesen. Leírom, én hogyan csinálom, ne olvasd tovább, ha nem érdekel. Minden amit leírok, nem általános és nem elfogadott, csupán az én szemléletem.
Nem tanultam senkitől semmit, így alakult, így csinálom. Van, aki másként.


A kecske:
A "szegény ember tehene", rusnya, haszontalan állat. A nők mégis képesek megszeretni. A párom ugyan nem, mert jól látja a dolgokat. A kecske arra jó, hogy kárt tegyen, szétszedje az idegeid. Ja, és kocsihúzásra - egyesek szerint. (Hahaha - megnézném)! Egyebekben kiirt mindent és elképesztően hasznos a teje. A fogantatástól az immunrendszer erősítésig, mindenre jó. Ezért nem pusztult még ki. A kecske egészen bizonyosan nem a földről származik, szerintem kiesett egy űrhajóból. Csak nézz a szemébe... 

A bakkecskénél a fentieket szorozd meg hússzal. A bakkecske egyetlen szerepe, hogy felpározza az anyakecskét. Ha a kecske hülye, a bakkecske egy pszichopata.

Ma bakot vágtam. Bevégezte feladatát, felpározta az anyákat. Jó élete volt, csak evett és szexelt, két szép anya volt a háreme.


Ha ölni kell...
Tedd úgy, hogy ne gyilkolj. Gyilkolunk eleget, szóval és tettel.
Ha el kell venni az állat életét, tedd úgy, hogy ne szenvedjen.

Erre készülni szoktam, nem ölök, csak ha nagyon szükséges. Ma jött el a nap. 
Előkészítettem a nyúzóállványt, a kést, a fenőt, egy vödör meleg vizet, hústálcát, a talicskát és egy üveg Jim Bimet.

Az állat ma még enni kapott, a legjobbat, hiszen nem kínozzuk az jószágot. Majd lehoztam a kertbe. Megimádkoztam. Megköszöntem az eddigi életét, hogy utódot nemzett és megnyugtattam, hogy nem volt haszontalan az élete és nem lesz a halála sem. Nem kerekítek nagy feneket a dolognak, de ami jár, az jár. Majd gyorsan végeztem vele, a lehető legkisebb fájdalommal.

Ezek után feltettem a nyúzóállványra. A fotón láthatod, ez egy speciális, magam hegesztette vas. Az állat hátsó lábánál,a "könyök hajlatánál" elválik két ín, ide beszúrsz késsel és ráakasztod a vasra. Állványnak egy láncos emelőt használok, ezzel könnyen mozgathatsz több száz kilót. A hátsó terasz kinti részére van felszerelve. Hideg van ugyan, de a hideg jó a húsnak.

                    
 

Aztán felhúzod.

 A vér leáramlik a fejbe. Én nem értek a fej elkészítéséhez, így ha az megtelik vérrel, nem kár érte.
Ilyenkor én megköpködöm pálinkával, Jim Bimmel. Ez az áldás!

Innen két út van: nyúzol, majd bontasz, vagy nyúzol és bontasz. Aki érti, valószínűleg nyúz. Én nem, mert én nem értek hozzá.

Először fel szoktam hasítani a fenekétől a bőrt a melléig, de átvágom a hártyát is. Ekkor szinte magától kifordulnak a belsőségek. 

 Ezt szoktam eltávolítani, kiveszem a beleket. Egyben kijön, egyedül a lép megy a gyomorra tapadva, de azt nem szoktam felhasználni. A végbelet megfogom és a benne lévő szart egy kicsit visszanyomom, utána vágom el, szinte a végbél nyílásnál. Így nem lesz undorító bélsáros, szaros a hús. A másik vége a torok, azt is a legmélyebb ponton vágom el.
Ocsmányul hangzik, de tiszta munka, szinte véres sem leszel.

                    


Én csak ezek után nyúzok.
A hátsó lábtól kezdem a nyakig. Ma szépen sikerült megnyúznom, nem lett húsos és nem vágtam bele.

                    


Ezután levágom a fejet, melyet később kifőzök. A kifőzés a legszemetebb munka, ezt máskor írom le.

A bontásnál kiveszem a belsőségeket, a májat, a szívet, a veséket. A tüdőt eldobom. (Kutyáké vagy a vadaké.) A bontást alulról kezdem, az első lábakkal, majd a nyak. Aztán a bordát fejtem le, majd a gerincet. Utána a csípő jön (nem tudom hogy hívják). Végül a felső combok.

A belek kivételéig talicskát tartok alá, 
Utána kiveszem, hogy a szőr ne lógjon rá a belekre, ne legyen véres. Felszórom forgáccsal, mert a vér beissza magát a betonba is.

 

                    Az állatból minden hasznosul. 
A bőrből dob vagy szőrme készül, a fejet kifőzöm, ha szép a szarv. Ha nem, akkor a fejet kiviszem az erdőre a vadaknak, nekik is jár.
A nyesedék, a lábak elülső része a kutyáé, a macskáé. A beleket megkaphatja a malac, vagy kimegy a vadaknak az erdőre.
Összefoglalva:
- Hozzávalók: 
2 vödör meleg víz, kezet, kést, húst mosni, kifröccsenő vért leönteni.
Nagyon éles kés, és fenő. Csontfűrész. Fiskars balta, a bárdot felejtsd el! Tuskó. Jim Bim vagy pálinka.
Talicska, hústálca, vagy vödör.
- A kecskehús, még ha fiatal is, faggyús és büdös. Alig van rajta hús. Jól ki kell fagyasztani, darálva más hússal keverni. Vagy tejbe áztatni és kisütni, sok fűszerrel, hagymával. Életében sem sok haszna vót, de holtában sem...
- Ha nincs hozzá gyomrod, fizess érte. Vagy adj belőle részt. Vagy legyél vegetáriánus.

 Nem tanított senki, még csak nem is láttam. Nem néztem jutub videót és nem gugliztam meg. 
Csak csinálom. Így e!

Majd más is elmondja hogyan csinálja. 
Ha önellátásról beszélünk és enni akarsz, ez hozzá tartozik. Az álmodozásnak vége, jó reggelt!
Az utolsó képek a végeredmény...
Egy talicska bél, egy bőr, egy fej, egy elégedett kutya, egy tálca hús és az eszközök.

Áldás!