Időjárás előrejelzés

2015.01.27 10:15

Bármely természetközeli életmód esetében az élet egyik leginkább figyelemmel kísért tényezője az időjárás. Az ilyen életvitel jelentős hányada „kint” zajlik, és a „benti” feladatok is többnyire a kinti események függvényében alakulnak. A kinti történések pedig teljesen az időjárásnak vannak alárendelve.
Az időjárás előrejelzése ezért szinte minden kultúrában központi szerepet kap.
A Jóisten ebben is jó atyához méltón külön segítséget nyújtott legkedvesebb teremtményének. Elődeink kik még birtokában voltak a valódi tudásoknak hihetetlen magas szinten művelték az időjárás előrejelzésének tudományát is.
A minél pontosabb meghatározás érdekében az egyszerű empirikus megfigyeléseken túl figyelembe vették a teremtett világ legkülönfélébb jelzéseit.

Mi még csak pár éve próbálunk visszakanyarodni a helyes életvitel felé, így tudásunk még csak morzsácskái annak a hatalmas tudásnak, melyet többnyire csak pásztorhagyományként emlegetnek. Most amolyan első gyakorlatként összeállítottam egy rövid, kissé nagy léptékű, de a jelenlegi igényinknek talán elégséges előrejelzést. Remélem bővülni fognak azok a készségeink, észleléseink, melyekkel képesek leszünk az életvitelünknek megfelelő előrejelzést készítenünk. 
Ez az előrejelzése népi megfigyelések hagyományát vette alapul és a Vadas tanya környékére vonatkozik a 2015-ös esztendőre.

 

 

 
Előrejelzés 2015
Január elején fagyos, havas fehér a táj. Január első felétől közepéig csapadék mentes, enyhén szeles idő. Második felétől inkább borult idő, majd fokozatosan növekvő csapadék. A legvégére hideg idő, bár nem annyira mint a hónap elején.
Február eleje hideg lesz, borongós felhős idővel, de számottevő csapadék nem várható. A hónap első fele enyhén szeles is lesz. A hónap közepe felétől növekvő csapadék mennyiséggel. A hónap elejei fagyok után már nem várható jelentősebb lehülés. A hónap legvége csapadék mentes lesz.
Március eleje és vége csapadékos lesz. A hónap közepén többnyire napos tavasziassan jó idő várható. Szeles idő nem igazán várható.
Április borongós, inkább napsütés mentes lesz. A hónap elején is várható eső, de főképp a végén lesz jelentős csapadék. A hőmérséklet emelkedése folyamatos lesz.
Május elejére kissé visszahűl az idő. Az áprilisról áthúzódó csapadék a hónap legelején még jelentős lesz. Majd szép, bár változékony, felhős időszakokkal tarkított, de többnyire napsütéses idő várható. Időnként jelentősen megélenkült szél várható. A hónap végére jelentős lehülés várható, fagyokkal.
A június elején érkező felmelegedés jelentős csapadékkal jön. Majd változékony, de inkább borult napokra számíthatunk. A hóeleji csapadék mennyisége kb az egyharmada lesz a májusi elejeinek. A hónap végére a hőmérséklet a duplájára emelkedik a hónap elejeinek.

 

Van még pár megfigyelésem melyeket folyamatosan beleépítek az előrejelzésbe.
Azok által pontosítani, finomítani lehet majd az előrejelzést.
Mindenesetre az már látszik, hogy a kaszálások  betakarítása nem lesz egyszerű feladat az idén.
Az egész természetesen a tanyasi életmód igényeihez és szükségleteihez igazodik.

 

Batka Péter
Vadas tanya - Felvidék