Gyors-ház építése

2014.01.02 11:51

Gyors-ház építése.

 

Az elinduláskor sokan minimális tőkével rendelkeznek, ezért megosztom az alábbi írást ami arról szól, hogyan lehet két hét alatt minimális költséggel egy lakható házat felhúzni. Természetesen a legolcsóbb a vályok, a sár, a patics, de ha nincs időnk és van egy kevés pénzünk, akkor ez egy jó megoldás. 

 

A leírás egy gyorsan és könnyen felépíthető házról szól, viszonylag alacsony költséggel. Mindez alap nélküli ideiglenes építményként, engedély nélkül.

A ház funkcionálhat átmenetileg lakóházként, később vendég vagy alkotóházként.

Nyáron kiváló. Télire, ha nem épül másik, akkor utólagos szigeteléssel szigetelhető. Mivel eleve egy légterű, kis légköbméterű, így ha nem is túl jó a hőszigetelése, gyakorlatilag könnyen fűthető… Felénk úgy mondják „két ember telifingja” :-)

 

                              A bontott cserép is tökéletes.

 

Az általam leírtaktól el lehet térni anyagban, kivitelezésben, de ez egy már bevált, felépített ház. Szerkezete fenyő gerenda váz. A köztes falazat ytong. 

Alapozás helyett, a fenyő gerendák helyén 50-80 cm mély lyukakat fúrunk és ezt öntjük ki betonnal. A betonba a gerendák rögzítésére fém gerendavéget teszünk. (Bele betonozzuk.) Az egészet egy 10-15 cm vastag ajzatbetonnal egybeöntjük, így nem látszanak a beton cölöpök, amelyek tartják az egészet. Így lesz „alap nélküli”. :-)

Az ajzatba betonháló is kerül.

 

                  Első évben szállásként működött, mára "alkotóház".

 

A házikó egy légterű. Az alsó szinten van a konyha sarok, a fürdő (vizes) sarok, a „nappali”. Valami meleg sarok – kályha. Mindez 4x6 méteren. A falak mindössze 210 cm magasak.

A tér 1/3-a felfelé teljesen nyitott, magas. A többi, deszkázott (padlásozott). A nyitott rész a bejáratnál van, így nem nyomja agyon az embert az alacsony tér mikor belép. Beljebb húzódva már kellemes, otthonos. A tetőben „alvó galéria”. Felállni középen sem lehet teljesen egy felnőtt embernek, de alváshoz kellemes tér, nem egy skatulya.

 

                                      Hozzáépített szerszámos

 

Mi megépítettük ennek a 4x4 es változatát, mely jelenleg az „alkotó-ház” azaz a műhely. Rengeteg mindent bele tudtam zsúfolni és még helyem is van dolgozni. Azért nem fotóztam, mert ezt látni kell, illetve át kell látni. Pár képet teszek fel, de nem igazán adják vissza a valóságot.

 

A mi épületünk olyan 220.000-Ft volt. Ez két embernek meleg kuckót, otthont jelenthet. 

 

                            Nem is gondolná az ember milyen nagy

 

A munka menete a következő:

    - „alap” és ajzat betonozás egyben

    - gerenda váz és tetőszerkezet készítése

    - tető cserepezése

    - ytong falak felhúzása, nyílászárók beépítése

    - falak glettelése és a tető szigetelése

    - festés, belső építészet, víz - villanyszerelés

    - kéményépítés, ha szükséges

 

Részletesen is leírom, pontokba szedem, így egyszerűbb.

 

I. Előkészítés:

 1. A méret. (A példa esetében 4x6 méter alapterület, mert Gabi ilyet szándékozik építeni)
 2. Tervkészítés, méretarányos rajz. Ezen könnyebb számolni. Legjobb a milliméterpapír, aki ért hozzá, annak a léptékvonalzó.
 3. Anyagkiírás. A terveknek megfelelően ki kell számolni miből mennyi kell.
 4. Ütemterv. Ami alapján fel fogjuk építeni.
 5. Anyagbeszerzés.
 6. Eszköz beszerzés.
 7. Munkaerő, szakember.

 

II. Építés:

 1. A terület kijelölése, szintezés. (1 nap, 2 ember) Esetleges földmunka. Érdemes az építmény helyét pár karóval kiszúrni, legalább a négy sarkát. Használhatunk zsinórt is. A talajt, ha szükséges kiegyenlítjük. Szintezéshez egy egyenes, párhuzamos oldalú deszkát használunk és egy vízmértéket..
 2. Zsaluzás, Alap fúrás. (1 nap, 2 ember) Az építmény alapját körbe deszkázzuk és méterenként karókat leverve a deszkát rögzítjük. A gerendák helyén befúrunk a földbe, 40 cm széles, 50-80 cm mély lukakat. A beton szintjét úgy tervezzük, (és a zsalut úgy építjük) hogy az a talaj szint fölött legyen legalább 5 cm-el. Ha lesz kémény, akkor a kémény helyén erősebb alap kell, ez a kémény méretétől függ. (A kemence, kandalló, cserépkályha is erősebb alapot kíván, betervezhetjük.) Ha lesz bent víz, most kell betenni a csöveket, vagy a „csöveknek a csöveket”, melybe később belehúzzuk.
 3. Betonozás. (1-2 nap, 3-4 ember)Az egészet egybe betonozzuk 10-15 cm vastagságban. (ha van pénzünk akkor lehet 20 cm) A lukakba tehetünk vasakat, az egészbe pedig 15x15-ös 4,2-es vashálót. A gerenda talpak helyét kimérjük és a végén beleállítjuk a betonba a még nedves betonba. A betont kötni hagyjuk, nedvesen tartjuk. (Takarással, locsolással – NAGYON FONTOS!!)
 4. Ácsolás. (1-2 nap, 3 ember) A gerenda vázat a helyszínen összeácsoljuk. Ha lehet csapolással és kevés kötőelemmel dolgozzunk. A vázra rá ácsoljuk a tetőt. Alátét fóliát használunk a cserepek alá és feltesszük a tetőlécet. A legalsó tetőlécet duplán, vagy élére állítva tesszük fel, mert az utolsó sor alá már nem jön cserép és „bukik”. A tetőleceket nem vágjuk le, majd csak a cserepezésnél.
 5. Cserepezés. (1 nap, 3 ember) Jó állapotú bontott cserép is megfelel. Legyen több, hogy lehessen válogatni, törést pótolni, szabni. A cserepezést az alsó sorral úgy kezdjük, hogy „kötésben legyen”, csak egymásra keljen rakni, ne dugdosni.
 6. Falazás. (1-2 nap, 2-3 ember) Ytong falak felhúzása, nyílászárók beépítése.
 7. Falak glettelése és a tető szigetelése. (2 nap, 2-2 ember)

 

 

 

Itt vagyunk szerkezet készek.

 1. Festés, belső építészet, víz - villanyszerelés. (Időigényes szakmunka)
 2. Kéményépítés, ha szükséges. (2 nap, 2-3 ember)

 

                                  Mára telepakoltam rendesen

 

A házhoz utólag hozzáépíthetünk:

    - a tető meghosszabbításával kis szerszámost, tárolót, WC-t.

 

A házat utólag téliesíthetjük:

    - körberakhatjuk szalmabálával

    - szigetelhetjük nádpadlóval (úgy fog kinézni mint Matulabácsi kunyhója :-)

    - bedeszkázhatjuk (alá tehetünk bármilyen szigetelőt, egyszerű tetőfóliától a hungarocelig.) (úgy fog kinézni mint egy faházikó :-)

    - belülről lambériázhatjuk (légréssel, az is szigetel)

 

                      

                                              MAG-műhely...

 

Aki akarja megnézheti személyesen.

 

Áldás!