És már megint a mosás...

2017.01.07 20:20

 

Akik gép előtt ülve figyelemmel kísérik életünket, azok úgy láthatják, hogy túl sokat foglalkozunk ezzel...

Akik így élnek úgy gondolják – túl keveset.

 

Valóban, az „önellátó élet” során sarkalatos pont a mosás.

Főleg a városra szocializálódott, autómat „intelligens” mosógépet használóknak, ha egyszer rájuk szakad a tajgás élet.

 

Vannak „szélsőségesek”, akik évek óta patakban fürdenek és mosnak, télvíz idején is...

„Jurtások”, akik kútról hordják a vizet, kézzel mosnak és így próbálják ellátni a hétköznapi feladatokat. Hát ez embert próbáló.

 

Úgy gondolom, hogy nem azért születtünk embernek, hogy kínlódjunk, vagy állat módjára éljünk.

Így számomra az a természetes, hogy a víznek minden cseppjét megbecsülöm, hogy nem használok vegyszereket, dióval-gesztenyével,-szódával-lúggal mosok. De szeretem a tisztaságot, bár elengedtem a városi túlzásokat. Valahogy próbálom megtalálni a középutat.

 

Nem mondom, hogy ez az út jó, vagy neked megfelelő. Lehet, te patakban is mosnál, - most törhetnéd hozzá a jeget. Lehet, hogy napelem-erőművet építenél, hogy kedvenc intelligens mosógéped használni tudd. Az a Te utad, ez az enyém. Csak megmutatom, leírom, te meg járd a sajátodat.

 

 

 

Eddig három kézi mosógépet építettem, napi használatban vannak.

 

 

A sajátom kézi – de működik 12 voltról is. Még egy elektronikát is kapott, így irányt vált - szünetet tart: akár az eredeti.

Fogyasztása minimális, centrizni nem tud.

Tapasztalatom szerint egy hagyományos öt tagú család számára nem elég hatékony. Két középkorú felnőtt, két gyermek és egy nagyi – túl sok neki. Így elkezdtem utána nézni más lehetőségeknek.

 

 

Hajdú termál mosógép:

Tanyások (remeték, sziget üzemben működők) sokan használják a Hajdú Termál mosógépet, ezt a közel húsz éves automata csodát. Mivel a meleg vizet kintről veszi, így nem fogyaszt sokat. A meleg vizet pedig elállíthatod kollektorral, vagy fatüzelésű bojlerrel. Úgy gondolom, ez elsőosztályú megoldás, ugyan inverter – napelem – akkumulátor kell hozzá, de megfizethető komfort.

 

 

 

 

Hajdú keverőtárcsás mosógép:

A hagyományos mosás. Rendkívül víztakarékos – hiszen egy vízben több adagot moshatsz - és általában 200-250 wattos fogyasztása könnyen felépíthető alternatív megoldásokkal. Viszont nem centriz...

 

 

 

 

Hajdú centrifuga:

A mi példányunk egy kétsebességes tökéletesen működő példány, ami mindössze 100 wattos! Egy vastelepen találtam és komoly 2.500-Ft-ba került. Gyakorlatilag egy perc alatt kicentriz egy adagot, így a fogyasztása minimális. JA! és két sebességes!!!

 

 

 

50-70 wattos keverőtárcsás gépek:

Ezek új típusú gépek, - Metróban, interneten is kapható - kis kapacitásuk miatt (1-2 kg ruha) jelenleg nem foglalkozom velük.

 

 

 

 

Riga 13 – az orosz csoda!

Egy ROZSDAMENTES keverőtárcsás mosógép, időkapcsolóval!!!

Szerintem a CCCP – technikai csodája. 250 wattos, de bimetallos indítóreléje miatt el lehet felejteni a napelemes üzemet... Kár! Így nem is hagytam annyiban.

 

 

 

A mosógépnek három különlegessége van:

  • Időkapcsolós, pontosabban maximum hat percig mos. Ez nem haszontalan. Aki felejtette már forgótárcsás gépben a kedvenc farmerjét, az tudja.

  • Két fokozatú mosás: a tárcsa úgy van kialakítva, hogy két irányba is hajthatja a motor. Az egyik a „kímélő mód”, a másik a durva mosás.

  • A keverőtárcsa tengelyén van egy mechanikus vízkeringető szivattyú. Ez mosás közben forgatja a vizet, a csövet levéve pedig gyorsabban ürít, mint egy hagyományos hajdú mosógép.

 

A mi példányunk szintén vastelepi, szintén 2.500-Ft-ba került és haza érve azonnal üzembe fogható volt. Mivel ezt a típust itthon – az áramütés veszélye miatt – kivonták a forgalomból és a bimetallos indítórelé nagy fogyasztása miatt az egész „elektronikát” eldobtam és egy 250W-os 12 voltos rollermotorral szereltem fel. A „ketyegős” időkapcsoló ugyan úgy működik, az irányváltás sem probléma. Így kaptunk egy 12 voltos időkapcsolós, két fokozatú mosógépet.

 

 

Tapasztalatok:

Jelenleg a keverőtárcsás mosógépek vannak használatban a vízfelhasználás hatékonysága miatt. A mosógépből a ruhát a centriben kifacsarom, majd átteszem a saját építésű forgódobos gépbe öblíteni. Öblítés után újra centrifugálok.

 

Általában egy héten egyszer mosunk, a meleg-vizet fatüzelésű bojlerből nyerjük. Mind a mosóvíz, mind az öblítővíz több adag ruhát kiszolgál. A mosást folyamatosan felügyelni kell, de gyakorlatilag egy óra alatt kimosom a szennyest. Ezeket a gépeket is felügyelet nélkül lehet hagyni, de mivel pár perc alatt végeznek egy adaggal, így teljesen más ez a folyamat. Jómagam hetente egy óra munkával fizetek azért, hogy tisztán, komfortosan éljünk. - Nekem megéri.

 

- Áldás! -