Energiatermelés

2013.12.22 17:23

Amikor elkezdjük építeni a „bárkánkat” az első gondolatok, feladatok közé tartozik az energiatermelés lehetősége. 

Lehetőleg hálózatoktól független, "alternatív" energiára gondolunk, önellátásra. Elkezdjük tanulmányozni az irodalmat, majd rájövünk, hogy nem tudunk annyi energiát előállítani, mint a jelenlegi felhasználásunk, illetve a megközelítő rendszerek is irdatlan sok pénzbe kerülnek. "Megtérülésük" több év. A legtöbben itt elakadnak, holott a válasz a kérdésben rejlik, "ha nem tudunk annyit megtermelni, akkor szükségünk van-e egyáltalán akkora energiára?"

Azért töltjük az akkumulátort, hogy energiát nyerjünk belőle. Profitcentrikus világunkban az emberi akkumulátorok töltése is egyre nyereségesebben történik. Alacsony karbantartás, nagyobb haszon. Olyan ez mintha a 12 voltos aksit rátenném a 70-100 voltra, hogy gyorsabban töltődjön. Lehet, hogy így lesz, de "melegszik", esetleg eldurran, az élettartama, hatásfoka pedig rohamosan csökken... Kell ez nekünk? 

Most nem egy személyre szabott önellátó rendszerről fogok írni, inkább alapelvekről.

Világunkban minden energia. 

Az ember is energia, "működéséhez" is energiára van szüksége. Nem a szolgáltatók által biztosított energiára, de nem is az étel nevű szemétre, ettől sokkal összetettebb energiára. Szeretetre, figyelemre, elismerésre, törődésre, szer-elemre, de ételre, vízre, zenére, szépségre, napfényre, a természet energiáira... Sorolhatnám még, de azt hiszem értitek miről van szó. Nézzük mit kapunk helyette.

Szerelem, szeretet, szeretkezés. - helyette amit kapunk az a pornó. "Jó esetben" a másik birtoklása. Ilyenkor a másik energiáját elvesszük. Ha másként nem, akkor megfélemlítéssel, szánalomkeltéssel. Él-elem - helyette mű-anyagot kapunk, élettelen termékeket. Víz helyett valami újraprogramozott löttyöt. Zene helyett valami programot, gép-zenét. Művészet helyett aberrációt.

 

                   

 

---

Igazából azért írtam le ezeket, hogy továbbgondolva ezt nézzük meg, mire is van szükségünk energiatermelés terén. 

Mi magunk egy törpeerőmű vagyunk, persze csak ha jól működünk. Az olyan energiák, mint áram, benzin, stb csak a kényelmünket szolgálják...

Szolgálják? Hiszen azért dolgozunk, gürizünk, hogy mindezt kifizessük. Most akkor ki kit szolgál? Akkor meg mire van szükségünk? 

Amikor gyertyát készítek, felhasználom annak az állatnak a "haszontalan" részeit, amely értem áldozta életét, hogy tápláljon. Táplált, de még fényt is hoz a sötétségbe. Hogy halála, áldozata még teljesebb legyen, mindent amit adott, felhasználunk. A csont, a nyesedék, táplálja a kutyáinkat, a prémből bekecs készül, a faggyúból gyertya.

Gyertyát öntsek, vagy napelemes, ledes lámpát építsek? Bár nem ennyire fekete-fehér a dolog, hanem sokkal összetettebb.

Amikor tüzet készítek, főzéshez vagy melegedéshez, szintén a maradékot, a "szemetet" használom. Ha ki kell vágnom egy fát, akkor abból elsősorban épület-fa lesz. Oszlop, a véknyából gerenda, karám, tám, majd karó. A gallyakat megeszi a kecske, a nyúl. Az elhasznált fát, amiből már nem tudok építeni - eltüzelem. Nem haszontalan semmi. 

Ez a fajta energiatermelés, kinyerés harmonikusabb a természettel. Minél tovább gondolkozunk így és minél átfogóbban éljük ezt meg, annál kevésbé szorulunk azokra az energiákra, melyekkel eddig etettek minket. Lassan elhagyjuk és nincs is rá szükségünk.

Azt hiszem ezért is vagyunk ilyen egészségesek.

 

- Morpheus -