Cserháti Életiskola Indítása

2017.01.27 19:47

Adjon Isten!

 

Talán még emlékeztek, hogy 2014 nyarán szerveztünk 3T azaz Tanyasi Törpök Találkozóját...

Ez elsősorban arról szólt, hogy a hasonló módon (főként tanyán, gazdálkodva, netán „ön-ellátva”) élők találkoznak, tapasztalatot, eszmét cserélnek és a gyermekeknek közös programot biztosítanak.

 

A találkozóknak nagy sikerük volt, általában 50-60 km-es körből érkeztek a résztvevők a vendéglátó tanyájára. Mivel mindenki minden irányba útnak indult, így sok új barátság is született.

 

A kezdeményezés nagy visszhangot vert, sokan érdeklődtek az ország minden tájáról és megindultak az önszerveződések...

 

Azóta eltelt két esztendő, lassan három...

A fiam megnőtt, óvodás korú lett és új testvére éppen az első osztályt nyúzza az állami intézményben. Időközben mi is „kintebb” költöztünk a „vadonba”, így új értelmet nyert az „otthontanulás” vagy nevezzük inkább Életiskolának.

 

 

 

Életiskolát szervezünk gyermekeink számára.

Lehet csatlakozni.

Röviden ennyi...

 

Bővebben:

„Magántanulók lettünk”. Hiszünk benne, hogy képesek vagyunk gyermekeinket megtanítani a szépre és jóra. Ehhez keresünk társakat, barátokat.

 

Vannak előttünk jó-példák, vannak nagyszerű lehetőségeink és van hozzá hitünk!

 

Jómagam a gyermekeinknek Aikidot, kardforgatást, barkácsolást tanítok majd.

Megismertetem őket az elektromosság misztériumával, azon belül sokat fogunk foglalkozni az alternatív energiaforrásokkal.

 

Párom kézművességre tanítja őket, a horgolástól a gyöngyfűzésen át a szövésig.

A kert, az állattartás az életformánk alapja, így gyermekeink ebben élnek. A feldolgozást, vagy például a lovazást, ki-ki a saját érdeklődésének megfelelően sajátítja majd el.

 

A szomszédunkban élő Tanár úr - magyar-történelem szakos tanár, - ezen kívül angol nyelvre tanítja majd csemetéinket.

 

Lényegében az „életrevalóságra” tanítjuk gyermekeinket.

A tanulás fő alapelve a gyakorlás és a megélés.

 

Lehet csatlakozni...

 

 

Hogyan?

A lehető legegyszerűbben...

 

Először is találkozókat szervezünk, ahol megismerhetjük egymást, beszélgethetünk és felvázoljuk elképzeléseinket, felmérjük erőforrásainkat...

A következő feladat a programok szervezése.

 

Reményeink szerint a „Puszták népei” csatlakoznak, azaz Cservölgy-puszta, Ordas-Puszta, Jákot-puszta, Szőlőkalja-puszta lakói. Várjuk a környező falun élőket, Szanda, - Szandaváralja – Bercel – Nógrádkövesd – Terény – Galgaguta – Becske lakóit, illetve bárkit, akit érdekel ez a fajta tanulás.

 

Olyanokat is várunk, akik a hagyományos állami intézmények, vagy más alternatív iskolák tanulói. Számunkra ez egyfajta alternatív program.

 

 

 

 

Az első találkozó.

 

Az első találkozó célja az ismerkedés.

Mivel gyönyörű zord telünk van, így szervezhetünk gyermekeinknek egy kis szánkózást, esetleg csacsifogatos szánozást. Aztán melegedhetünk a szabadban rakott tűznél és szürcsölhetjük a teát és a forralt-bort. Vagy akár összedobhatunk egy báránysültet is, illetve megkínálhatjuk egymást a hozott finomságokból...

 

 

Áldás!