Baromfitartás tippek Anikótól

2014.01.26 14:11

Gondoltam én is megírom a baromfitartásos tapasztalataimat.

Amit jelenleg tartunk: 

tyúk (brahma, tetra-h, itáliai, orpington, japán, törpe cochin és háztáji keverék), liba, némakacsa, gyöngyös és pulyka

 

A tyúkokhoz:

A vegyes állományunkat egyben tartom, mert egy saját "tájfajtát" szeretnék kialakítani. Itt az őshonos pipik már kivesztek, mindenki letojt tyúkot tart, vagy valamilyen külön kitenyésztett fajtát.

 

 

A japán félék a legjobb kotlók, akik bár kistestűek (kb. 60dkg körüliek) és nagy tojásból csak 5-6 db fér alájuk, de nagyon jó anyák. Nem csak végig ülik rendesen a kotlási időszakot, de utána nagyon vigyáznak a kicsinyeikre. Egy kis csellel később még lehet alájuk csempészni napos csibéket, nekem is sikerült ilyen akció, pedig én is még csak tanulom a dolgokat.

Értelemszerűen a jó kotlósok az idő kiesése miatt nem tojnak sok tojást, de egy önálló baromfi udvarban, ahol nem, vagy alig akarunk géppel keltetni elengedhetetlen.

 

 

A nagyobb fajták is megülnek, de egyrészt ritkábban, másrészt meg viszonylag kisebb zavarásokra is abbahagyhatják a kotlást. Na meg valamelyik nem is foglalkozik a kicsikkel, miután kikeltek, jártam már így is.

A letojt tyúkokkal én is bepróbálkoztam, de szinte teljes kudarc volt. Szegények annyira ki vannak zsigerelve, hogy szinte minden betegséget elkapnak rövid idő alatt, és eléggé életképtelenek is, nem tudják, hogy az élelmet keresni is érdemes, a tyúkólba kéne beülni, mert ott nem áznak meg stb.

Egy átlagos tyúk 140-160 tojást tojik egy szezonban, utána pihennek, de ez fajtától és tartási módtól is függ.

Tyúkot, jércét, előneveltet venni több helyen is lehet.

Piacon: nagyon meg kell nézni, hogy kitől és mit veszünk, mert elég sok helyen lelketlenül bánnak az állatokkal.

Tenyésztőnél, házhoz menve: ez a legjobb, mert itt láthatjuk, hogy ténylegesen mit is veszünk és honnan.

A falukban néha lehet rendelni a takarmányosoknál, amit később kihoznak házhoz: nagyon rossz körülmények között tartott állathoz lehet így hozzájutni.

 

 

Baromfit tartani nem egy ördöngösség, mindössze pár dolgot kell betartani, és akkor szinte biztos a siker. Lehetőleg ne legyenek összezsúfolva, mert az mind szellemileg (agresszívak lesznek), mind testileg (betegségek) tönkre teszi őket. A takarmány (nem táp!) legyen változatos (nálunk kukorica, búza és napraforgó az alap), néha kapjanak zöldet, konyhai hulladékot, vitamint, almaecetet, ki mit tud adni nekik.  Ezeket nagyon meg tudják hálálni! 

Én összegyűjtöm a tojáshéjat, kiszárítom, majd összetöröm és visszaadom nekik, mert e nélkül a tojások héja túl vékony lenne, és összetörne, vagy a kitolás után, vagy rosszabb esetben még magában a tyúkban és az annak a halálához vezetne. Ezt takarmány mésszel is helyettesíthetjük.

 

Liba: 

Igénytelen állat, mindenkinek csak ajánlani tudom! Szinte csak füvön képes lenne felnőni, nagyon jó kotlók (10-30 tojást tojnak egy szezonban, nagyon ritkán ősszel is elülnek) és jó anyák is. Ha van hely mindenképp érdemes tartani. Nálunk ők is a többi szárnyassal vannak, és gond nélkül elmászkálnak, mindössze tojásrakás idején érdemes különrakni őket, amit tavaly kihagytam és akkor nagyon elszemtelnedtek. A kotlósaimat kirángatták a tojóládából, és egyébként is mindenkit zargattak, aki csak be akart menni az ólba, ahová ők fészkeltek. Nálunk a gúnár a gyerekektől tart a legjobban, mert a kisfiam, ha bejut, akkor egy botot a magasba tartva megkergeti őket, ezért idegen gyereket se bántanak. :-)

 

 

Bezzeg engem volt, hogy fenékbe csíptek, ha nem figyeltem, de szemből nem támad a gúnár, vagy ahhoz valami nagy disznóságot kell csinálni. A fürdési lehetőségért élnek-halnak, ezért egy nagyobb edényt érdemes kirakni nekik, hogy kedvükre pancsolhassanak. A párosodás is könnyebb így nekik, hisz vízi állatok.

 

Némakacsa:

Szintén elég igénytelen állat és a kotlási hajlama vetekszik a japán tyúkokéval, egy évben háromszor is képes kotlani, egyszerre kb. 10-20 tojáson. Most is tojik az egyik tojóm, és ha otthagynám rá is ülne a tojásokra, csak az a bibi, ha kint hagynám őket, akkor szétfagynának, és abból meg nem lenne semmi sem. 

 

 

Ők is imádják a vizet, ezért nekik is érdemes fürdési lehetőséget biztosítani.

A tojó fele akkora (1,5-2 kg), mint a gácsér (3-4kg).

 

Gyöngyös: 

Nagy részben olyanok, mint a tyúkok, csak jóval kevesebbet tojnak (60-90 tojás egy évben), ritkábban kotlanak, kicsit idegbetegek, nagyon hangosak (jó házőrzők, mert egy kicsit is gyanús dolgokra, rögtön rikácsolnak), viszont a húslevesük isteni! Egy pár darabot érdemes nagy helyen tartani, mert akkor kevésbé koncerteznek, meg nem olyan agresszívak.

Főleg fiatal korban nekik nagyobb a fehérje igényük, ezért a kicsiknek érdemes főtt tojást, túrót adni, a gyors és biztos növekedés érdekében.

 

Pulyka: 

Na ebből tavaly vettem 5 db előnevelt (2 hetesek voltak) paraszt pipét (kispulykát). Én nem tudtam, hogy ezek kb. 4-5 hetes korig alig látnak, ezért simán beraktam az egyhetes kiscsibékhez, hogy ott majd jól fogják magukat érezni. Nos az egyik pár nap alatt elpusztult, mire rájöttem, hogy mi a baj. Utána külön raktam őket, és csak egy vakvezető csibét raktam be hozzájuk, hogy az megmutassa neki a csipogásával, hogy hol az étel. Még a gyöngyösnél is nagyobb a fehérje igényük, rájuk fokozottan igaz a főtt tojás, túró kérdés!

Utána egy darab elkapott valami betegséget és abban múlt ki, majd a két legnagyobbat a róka vitte el. A kis göthöske megmaradt, és szerencsére most már sántít is, azért remélem rendbe fog jönni. Igazából kotlósnak vettem őket, mert állítják, hogy ők is nagyon jó anyák, és sok tojás is alájuk fér (30-40 db). Na majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

 

Igazából regényt lehetne írni ezen állatok tartásából is, mert nagyon sok plusz információm van még nekem is, de ezek nagy részére úgy is rájön az ember a tartás közben, másrészt meg ajánlom az indexes, állatos fórumot, mert nagyon jó gyakorlati szakemberek vannak ott, akik nem a végzetségük folyták váltak szakemberré, hanem az évek óta tartó lelkes és szeretetteljes állattartás miatt. Bátran kérdezhettek is tőlük, szívesen válaszolnak, de előtte azért olvassátok át a fórumokat, mert ott már szinte mindent kiveséztek.

 

 

Itt a link: https://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=45

 

Itt van kecskés, tyúkos, gyöngyös, libás, kacsás, keltetőgépes, fürjes stb. fórum, jó olvasást kívánok hozzá!

 

Keltetőgép:

Mi is vettünk egyet, ami nagyon bevált, egy magyar gyártmányt PL Maschine márkájút. 

Megbízható, jó hőszigetelő anyagból van, eddig kb. 75-80%-os kelési aránnyal dolgoztam vele, de persze ez tenyésztojás függő is. Használtan is érdemes venni, akár építettet verziót is, megbízható helyről. Egy átlagos keltetés ára kb. 1800 Ft áramot igényel, na meg persze a munka ami vele van, de egyébként megéri, mert így olcsóbb, mint ha napos csibéket vennél, és ha a saját tojásait kelteti vele az ember, az külön öröm. :)

Itt is olvashattok a keltetésről: https://baromfi-diszbaromfi.hupont.hu/21/keltetes

 

Végezetül a különböző fajok kelési ideje:

    Fürj 17 nap (14-18)
    Tyúk 21 nap (18-22)
    Gyöngytyúk 28 (27-29)
    Fácán 24 nap (23-25)
    Pulyka 28 nap (27-29)
    Kacsa 28 nap (27-28)
    Páva 30 nap (29-31)
    Liba 30 nap (29-31)
    Némakacsa 35 nap (34-36)
    Hattyú 36 nap (35-37)

 

 

Áldás!  

 

- L. Anikó -