Az Instruktorok...

2017.04.05 13:35

 

Idegen szavak gyűjteménye: Instruktor: oktató, tanár.

Kicsit kibontva: Az instruktor magyarra leginkább gyakorlati oktatóként, gyakorlatvezetőként fordítható. A feladata sokféle lehet, a lényeg az, hogy valamilyen gyakorlati tanfolyamon (nem elmélet, ez fontos!) mutassa be a gyakorlati feladat elvégzésének helyes módját és oktassa erre a hallgatókat.

De értelmezik az instruktor szót tanácsadóként is...

 

Első ránézésre ez egy magasabb, elismertséggel járó társadalmi pozíció...

Jómagam is voltam „Instruktor”, nagyon-nagyon büszkén használtam ezt a címet, míg túl nem léptem rajta és meg nem szereztem a Mesteri fokozatot. Visszatekintve úgy érzem valami viselt cím volt, mely az adott embert igyekszik valami magas, fontos beosztásba helyezni.

 

Mára elszaporodtak az „Instruktorok”...

Egy kicsit sok is van belőlük.

Így mára úgy érzem, hogy sokan valós elmélyült, megélt, tapasztalati tudás nélküli címként viselik. Valami olyasmit képviselnek, amelyben ők is éppen csak egy lépéssel, esetleg 1-2 évvel járnak előbbre, mint az utca embere. Látszólagos tudás ez, egy útnak éppen csak a küszöbe. Az út – sokak szerint – mesterként kezdődik és soha nem ér véget.

 

Tehát nincs baj sem a címmel, sem az emberrel aki viseli, csak tanuljuk meg helyén kezelni. Bele értve a viselőjét is...