Az emberi erő - pedálgép

2013.12.23 11:20

PEDÁLGÉP.

Hülye név, de nem tudok jobbat...

 

Eleve több funkciósra építettem: mosógép, malom hajtására, valamint áramtermelésre. Az első verzióban egy 12 V-os, 350W-os áttételes generátort kapott. Könnyű volt hajtani, de rettenetesen hangos, sivító hangot adott, így a végleges verzióban egy állandó mágneses egyenáramú motor került felszerelésre.

 

A jelenlegi átépítés után már nem lesz változás, ez egy minierőmű, nekünk tökéletesen megfelel. Persze aki a több kilowattos fogyasztását szeretné fenntartani, annak nem ilyen szerkezetre van szüksége.

A szerkezet továbbra is alkalmas mosásra és őrlésre, azonban az áramtermelő rendszerét tökéletesítettem. 

Az új egyenáramú generátor csendesen jár. Nagyon laza, lassú ütemben hajtva 13-14 volt töltést ad le, de megtekerve 20-24 voltot is lead. A generátorra egy racsnis lánckereket tettem, így csak a megfelelő irányba hajtható. Ezzel megakadályoztam, hogy ellenkező pólusú áram jöjjön le. Jól megtekerve pedig szabadon fut, a pedálok megállításakor a generátor még forog, nem fékeződik.

Ékszíjtárcsa a mosógép hajtáshoz.

 

 

Lánchajtás a generátorhoz.

 

Beépítettem egy töltésvezérlőt és kapott egy akkumulátort is. További akkumulátorok is elhelyezhetők a szerkezetben, vagy mellette. A töltésvezérlő közvetlen csatlakozókkal rendelkezik, 3 - 6 - 12 volt vehető le róla, 4 Amperig terhelhető. A kerékpár elejére feltettem egy szivargyújtó csatlakozót mivel rengeteg 12 voltos eszköz ezzel csatlakozik, de akár inverter is csatolható rá. A szivargyújtóba lehet USB töltőt is csatlakoztatni, mobilok, rádiók, usb-s eszközök tölthetőek vele.

 

Töltésvezérlő a csatlakozókkal és a "működtetővel":-).

 

Szintén felszerelésre került egy feszültségmérő, mely a generátorról lejövő feszültséget mutatja. Így könnyen felvehető a megfelelő tempó. A kerékpáron rajtahagytam a kilométer órát, de jelenleg nincs bekötve. Rajta maradt egy mechanikus óra, amit be lehet állítani, méri az időt, amit kerékpározással töltünk.

 

A generátor közvetlenül is csatlakoztatható akkumulátorokra a töltésvezérlőt kihagyva.

 

Mire jó?

A szerkezettel bármikor tölthetünk akkumulátorokat, AA vagy AAA ceruzaakkut, vagy közvetlenül felhasználhatunk áramot. 3-6-12 Volt, illetve 5 Volt USB csatlakozók állnak rendelkezésre, esetleg inverterrel 220-230 Volt nyerhető. Alkalmas a ledes világítás üzemeltetésére, szivattyú, hűtő szakaszos üzemeltetésére, 12 voltos készülékek - például rádiók, elemlámpák - üzemeltetésére, töltésére.

Nem kell felfűteni, felhúzni, indítani, stb, azonnal munkára fogható, csak ember kell hozzá.

Tapasztalatom szerint egyszerre moshatok és áramot termelhetek, így a mosás közben feltöltöm az aksikat. Vagy akár zenét is hallgathatok...:-)

 

Szivargyújtó csatlakozó.

 

A kisfiam imádja, kézzel tekeri, de már próbál rá felülni. :-)

 

 

 

 

 

- Morpheus -