Aszaló építése

2014.01.03 09:46

Az internet szabadságának köszönhetően rengeteg információ kering. 

Ha "tudásra" van szükségünk, elég pár kattintás, egy-egy jó kereső szó használata. Vagy mégsem?

Sokszor hatalmas információ zúdul ránk, szinte elveszünk benne...

Egyre nagyobb az érdeklődés az önfenntartás, a gazdálkodás iránt, de itt is igazak a fent leírtak. A járatlan ember sokszor találkozik olyan megoldásokkal, amitől inkább elmegy a kedve. Az interneten reklámozott "önfenntartó rendszerek" sokszor költségesek, bonyolultak. Nem nyújtanak megoldást azoknak, akik menekülnének a sárga csekkek fogságából, hiszen esély sincs ilyen jellegű beruházások elkezdéséhez. 

Ugyanakkor vannak egyszerű, józan paraszti logikát igénylő ötletek, amiknek a megvalósításához nincs szükségünk tőkére. 

Az elmúlt időszakban hobbimmá vált, hogy megpróbáljak alacsony költséggel építeni dolgokat, a hulladékból, vagy a tanyán fellelhető alapanyagokból. Ebben a sorozatban ezeket szeretném megosztani.

 

 

Aszalás

Párommal mindketten szeretjük az aszalt gyümölcsöt, csemegének, de gabonapehelybe, sütibe szintén. A mazsola kilószámra fogy nálunk. Sajnos egyre drágább, azt kell mondanom, hogy megfizethetetlen alapanyaggá vált. Ha magad szeretnél néha elkészíteni valamit, akkor bizony azt tapasztalod, hogy jóval többe kerül, mintha készen kapnád meg...

Az aszaláson kívül a szárítással lehet még hozzájutni kiváló alapanyagokhoz. Lehet szárítani gyógyfüveket, apróra vágott zöldséget, gombát és számtalan növényt. Emlékeim szerint a nagymama polcain mindig volt ezekből. Télen mindig ezeket használtuk, nem vásároltunk mindenféle tartósítószerekkel és kitudja mikkel teli fűszereket, ételízesítőt.

A fentiekből adódik, hogy nyáron egy növény szárító-aszaló megépítéséba kezdtem.
A portán található maradék faanyagból építettem meg a szárító házat. Tetőlecek, OSB és maradék hajópadló került felhasználásra. Zsanérok voltak itthon, a tolózárak egyike sem tetszett, így végül fából faragtam rá egy zárat.

 

              


A légkollektor gyári, szlovák gyártmány, még az ideköltözéskor vásároltam belőle kettőt. Egyet felszereltem a házra fűtésrásegítőnek, ez kimaradt...
Egyedül egy ventilátort és egy hajlékony légtechnikai csövet kellett vennem hozzá. A légkollektor házilag is megépíthető, "sörkollektor" néven igen elterjedt. Bár én nem kínlódnék a dobozokkal, egy tábla alumínium lemezre inkább beruháznék. Pár kiló mazsola és megtérül az ára. :-)

 

              

                                  Gyógyfüvek szárítása


Végül a szerkezet egészen csinos lett. Közvetlenül a ház mellett van, egy napsütötte területre állítottam.
Az aszaló tulajdonképpen két részből áll:  egy kis szárítóház és a lég-kollektor, ami a meleg levegőt előállítja.
A házikóba 6 db 75x70 cm-es tárca fér el. Elsőre csak négyet készítettem el és pár dolgot szándékosan nem fejeztem be. Ilyen például a kollektor rögzítése. Még nem döntöttem el, hogy elegendő ez a fix helyzet, vagy majd elforgatom, hogy folyamatosan a napra nézzen. A tárcsák alja egy vakoláshoz használatos szövet és szúnyogháló, még nem tudom megfelelnek-e.
Szóval a használat során - a tapasztaltakat figyelembe véve - szeretném befejezni és a többi tárcát is elkészíteni.

 

               

Egy "szépséghibája" van: a kollektor levegőjét ventilátor hajtja. Igaz, csak 19 W-os, valószínűleg elmegy egy napelemről.

----

 

Azóta megkaptuk a tapasztalást is. 

A gyógynövények, zöldségek szépen megőrzik zöld színüket, nem sárgulnak meg, mint a napon. 

A szárítási idejük kb a negyedére csökkent.

A szeletelt répa imádnivaló csemege, érdekessége, hogy hatalmas térfogatvesztésen megy keresztül. 

Már sikerült almát és sárgabarackot, szilvát is aszalnunk. 

Raktározásra még nem került sor, mert kilopkodjuk az aszalóból a finomságokat...:-)