Áram nélküli élet

2013.12.22 17:05

ÁRAM NÉLKÜLI ÉLET.


Amikor önfenntartó rendszerről írok, nem a boltban megvásárolható rendszerekre gondolok, közülük némelyikre pályázni is lehet. Nem furcsa ez? Ha ennyire jó, hogy támogatják, akkor miért nem vezetik be? Miért nem ezt használjuk tömegesen? Szerintem ezek a rendszerek csak újabb termékek, amelyet el lehet adni. Valószínűleg technikailag sem a csúcs, hiszen az rejtve van a halandó elől.

Az előző írásom egyes pontja a közműszolgáltatók volt. Az utolsó bekezdés az áram. Mire és mennyi áramot használunk?
Ez itt a kérdés...

Hűtés, fagyasztás.
Hűtés: Hűtőgépünk általánosságban 5 fok körüli, a kút vize jó esetben 4-8 fokos. Készíthetünk áram nélküli hűtőkamrát, vermet, úgy, hogy a kút vizét átvezetjük benne. A hőleadó lehet csőkígyó, lapradiátor, vagy valamilyen hasonló szerkezet, például gépkocsi hűtő. A kútból szigetelt vezetéken (például a földben) egyenesen a kamrába megy a vezeték, itt lehetőleg nagy felületen adja le a hideget. A kamrát nagyon jól le kell szigetelni, az ajtó nagyon jól zárjon, ha kettős ajtó van, még jobb. Lehet a pince egy része is ilyen. Fontos, hogy ne sokat nyitogassuk, vagy legyen valami zsilip rendszer, de ha már nem a legmelegebb helyiségünkből nyílik, az is jó.
Fagyasztás: A fagyasztásra jégvermet készíthetünk, illetve a neten részegységenként vásárolhatunk napelemes fagyasztó láda kellékeket. (egyben is, de sokszázezer forint). A láda szerkezete, szigetelése egyedi megépítést kíván, a napelemes rendszer biztosítja a fagyasztást.

Vízmozgatás, folyóvíz.
A házi vízművek fogyasztása elég nagy és a nyomás leesésekor azonnal bekapcsol. A házban fagymentes, magas helyre felszerelhetünk egy tartályt, melyet feltölthetünk kis fogyasztású szivattyúval, illetve kézi pumpával. Természetesen minden rendszer egyedi, de kis leleményességgel meg lehet építeni. A legjobb, ha vannak fagymentes kézi kútjaink. Ha van egy nagyobb tartályunk, 100-200 literes, amit fel tudunk tölteni, és onnan kinyerni a vizet, akkor kevés befektetett munkával, vagy energiával nagyobb kényelmet teremthetünk.
A kisebb szivattyúkat jó esetben közvetlenül napelemről is működtethetjük. Nem kell különösen drága, bonyolult és meghibásodó berendezés. Egyes helyeken a szélkerék is szóba jöhet a vízhúzásra.

Mosás, centrifugálás. 
A meglévő mosógépeket könnyen átalakíthatjuk: kézzel tekerősre, lábbal hajtósra. Már magasabb komfortot jelent a stirlinggel vagy gravitációs motorral hajtott mosógép.
A centrifugálás helyett használhatjuk a teregetést. Télen a forró ruha kipárolog, majd megfagy. A lakásba bevíve mire kiolvad, gyakorlatilag meg is szárad.
Ha mégis ragaszkodunk a centrihez, a lábbal hajtott (kerékpár meghajtásra szerelt) centrifugát javaslom. Meg kell építeni.

Vízmelegítés.
Elsősorban hulladékhővel, direkt fűtéssel, vagy napenergiával oldható meg. Példák: kandalló mögé tett radiátor, stirling motor hűtőköre, fatüzelésű bojler, illetve a napkollektor.

Háztartási és konyhai gépek használata. (porszívó, mikró, pirító, dagasztó, daráló, szeletelő, kenyérsütő, vasaló)
Ezeket a dolgokat azért találták ki, hogy áramot fogyasszanak! Egyre nagyobb teljesítményűek, de valójában nem is igazán hasznosak. Például a morzsaporszívó :-)
A valóságban nincs szükségünk ezekre a berendezésekre. Még kényelmet sem igazán jelentenek, olykor összeszerelésük, elmosásuk is elég bonyolult. A darálásokat kézi darálókkal meg lehet oldani, pirítós szebben készül a sparhelt platnin. A mikró helyett ott a kemence.
Ha valamihez mégis ragaszkodunk, arra ismét ott a stirling motor.

Világítás.
A mai nagy fényerejű, alacsony fogyasztású ledekkel minden megoldható. Ezeket szinte filléres napelemes rendszerek üzemeltetik, de az akkumulátorok élettartama miatt jó, ha idővel stirlinget, vagy gravitációs motort építünk. Ezek a működésük alatt adnak áramot és nem kell tárolni akkumulátorokban.

Szórakozás.
Napelemes rendszer, peltier elem, stirling, gravitációs motor...
Ezekkel el lehet üzemeltetni egy laptopot, így hallgathatunk zenét, nézhetünk filmet.
Idővel rátalálunk más szórakozási formákra, a felolvasás, kártyázás, éneklés, táncház, stb.

Munkagépek.
A nehéz fizikai munkával járó feladatok eszközeit nehéz helyettesíteni.
Itt a diesel stabil motorok jöhetnek szóba, mint a MIA, MIB, stb. 1-3 dl/óra fogyasztással működtethetőek. Rá lehet építeni, nagyobb generátort, fűrészgépet, rönkhasítót. Általában nem csak diesellel, hanem különböző olajokkal elmennek.

Egyelőre ezek jutottak eszembe.
Mi ezeket a megoldásokat részesítjük előnyben. Legyen olcsó, könnyen üzemeltethető, saját magunk által javítható. Részben már kipróbáltuk, használjuk, vagy megépítés alatt vannak. Reményeink szerint ebben az évben ezeknek a rendszerek mindegyikét üzembe állítjuk. A tapasztalatok alapján továbbfejlesztjük őket. Jómagam szeretnék lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek, hogy megtekintsék, kipróbálják. Egyet nem fogok: helyetted megépíteni. Erre ott a mag-műhely, vagy valami ezermester barátod. :-)

- Morpheus-