Alapvető fogalmak elindulóknak

2013.12.22 17:02

Az önfenntartás gondolata, képessége végtelenül szabaddá tesz.

 

Életünk nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott. Amikor sok pénzt kerestem, nem éreztem ennyire szabadnak és biztonságosnak az életünket. Gondolom, ez elsősorban abból adódik, hogy tudatában vagyunk, hogy mi irányítjuk az életünket. Nem függünk hitelektől, támogatástól, árfolyamoktól és benzinártól. A termésért és a gyarapodásért Istenhez kell imádkoznunk, neki mondani köszönetet, nem a Banknak, a Cégnek vagy a Főnöknek.

Ez az életforma egy idő után annyi örömet okozott, hogy már-már megszállottjai lettünk és keressük az ebben való fejlődés lehetőségét. Így kiépítettünk egy esővizes rendszert is a saját kút mellé, folyamatosan fejlesztjük lovas munkavégző képességünket és eszközeinket. A könnyebb életvitel érdekében szükséges energia megtermelésén dolgozunk, napelemes, MIA motoros rendszert építünk, Stirlinges „világvége-gépet” építünk.

 

 

Önfenntartás, önellátás...


Van pár vezérfonal, ezeket jó, ha szem előtt tartjuk. Amolyan "tízes lista", de nem parancsolat. :-) Inkább ajánlás, elindulóknak...

1. Drasztikus rezsicsökkentés, a közműszolgáltatóktól való függetlenedés.
    - víz, csatorna (saját ellátó rendszer, kút, esővízgyűjtés, források felkutatása ivóvíz céljából, szennyvízkezelés)
    - gáz (a vezetékes és a palackos gáztól való függetlenedés (egy palack gáz 6.000-Ft))
    - fűtés (egyedi fűtés, nagy hatékonyság, vegyes tüzelés, napenergia hasznosítása, szigetelés)
    - áram (a fogyasztás teljes átgondolása, szemléletváltás - mihez kell áram??)

2. Kiadás további csökkentése, az alapvető élelem saját célra való megtermelése.
    - kenyér, ha vesszük a gabonát 50-60 Ft-ra jöhet ki egy kiló kenyér, de gabona csere általi beszerzését elég hamar el lehet érni
    - tej, fölözetlen házi tejet egy kis utánajárással be tudunk szerezni, 200-Ft/liter körüli áron. A tejtermékeinket (sajt, vaj, tejföl, túró) kis gyakorlás után     már magunk készíthetjük
    - hús, kezdőknek pár nyúl és tyúk javasolt, esetleg fejős kecske és akkor már van tej is
    - zöldség, krumpli, kukorica termelés (kukorica saját étkezésünkre és az állatoknak)
    - gyümölcs, befőzés, lekvár, aszalás

3. Alapvető szemléletváltás.
    - Nem azt eszünk amit megkívánunk, hanem ami terem. Mindig azt, ami terem. Ne féljünk, nem fogunk éhen halni, bár először egysíkúnak és     szegényesnek érezhetjük a kosztot. A későbbiekben pedig majd rácsodálkozunk, hogy mennyi mindent és milyen bőséggel elő tudunk teremteni.
    - Mindent felhasználni! Ha sok a tojás, lehet tésztát készíteni. Ha sok a zöldség, gyümölcs - eltenni, befőzni. Pár üveg gyümölcsbort is készíthetünk     karácsonyra. :-)
    - Nincs hulladék! Ha valami kárba megy, akkor ott még hiányosságunk van. Minden táplál valamit. A faforgács, a metszés utáni gallyak a tüzet, a gaz, a     gyom a tyúkokat, a rothadó zöldség - gyümölcs, a malackát.

4. Nem vásárolni! Tartsunk "leltárt". Meg fogunk döbbenni, mennyi mindenünk van. Szelektáljunk, nézzük át milyen eszközökkel, készletekkel rendelkezünk. Mindig készítsünk beszerző listát. Legyen a konyhában szem előtt (a hűtőn), írjuk fel, ami eszünkbe jut. Ha elmegyünk otthonról, vigyük magunkkal. Ne vásárolni induljunk! Jártunkban-keltünkben, ha olcsón hozzájutunk, szerezzük be, ami kell. Menjünk piacra.


Ha eddig eljutunk, akkor rájövünk, hogy nem vagyunk szegények és tehetetlenek. Ez a megnyugvás korszaka. Oszlik a félelem.
Kezdjük érezni, mit jelent függetlennek lenni.


5. Ne használjunk pénzt! Készítsünk tervet, mi az, amit csak pénzért tudunk beszerezni. Időnként vizsgáljuk felül ezt a listát, sikerült-e változást elérnünk. Ahhoz, hogy a pénz nélküli rendszer működjön, nekünk is tennünk kell. 

Ne akkor ajánljunk cserét, ha valamit meg akarunk "vásárolni", hanem akkor, amikor "eladni" szeretnénk.
A feleslegeinket ne pénzért adjuk, hanem cseréljük. Ha nem tudnak cserét ajánlani, akkor adjuk oda "hitelbe, tartozásba".

6. Kezdjünk el többet termelni egy kicsivel, mint amire szükségünk van. Vigyázzunk a csapdákra! Ne akarjunk nagyot markolni, minek? Ehhez már tapasztalás is kell, tudni miből mennyire van szükségünk. Az egyikből keletkező hiányt pótoljuk a másik többletével.

7. Mérjük fel erőforrásainkat. Az elsődleges erőforrás mi magunk vagyunk! A kétkezi munkánk, az eszünk, a tapasztalatunk. Ha ebből több van, mint másnak, akkor ezt is megoszthatjuk, "elcserélhetjük". Erőforrásainkat szintén, legyen ez egy fűrészgép, vagy lovas munka.

8. Változtassunk. Időnként gondoljuk át tapasztalatainkat és vonjuk le a tanulságot. Ne tervezzünk és gondolkodjunk túl sokat, inkább gyűjtsünk tapasztalatot.

9. Ne építsünk közösséget! MAG-unkat építsük. A közösség a mag köré épül, ha arra érdemes. Ez egy természetes folyamat, tervezni, erőltetni, irányítani nem lehet. Vagy csak időlegesen.

10. Kérjünk és mondjunk köszönetet! Másik embertől ugyanúgy, mint a Jóistentől. Sok embernek meg kell tanulnia kérnie.
Kérjünk és köszönjünk, - számomra - ez az ima. Hagyjuk a dogmákat, a "locsolóverseket". Saját szavaink a legigazabbak, még ha néha el is csuklanak. Ha tudjuk, mondjuk ki hangosan.


Ha idáig eljutottunk, akkor visszatekintve régi életünkre rájövünk, hogy milyen pazarlóan bántunk: erőnkkel, időnkkel, életünkkel.

 

-Morpheus-