„Akinek malaca van”

2017.02.03 18:13

 

 

Érdekes szólás-mondás. Vajon honnan ered?

A „szerencse hozó malacból? Nem hinném...

 

 

Mióta tehenem van tartok malacot.

A felesleges tej (jól olvastad), a tejsavó, a feldolgozás melléktermékei meghizlalnak egy mangalicát, jó esetben kettőt. A családomnak egy mangalica egy-két évre elég, a másik haszon.

 

Mi a mangalicát ZSÍRRA és SZALONNÁRA tartjuk.

Húsa nekem túl,l agresszív, negyede is túlízesíti az ételt. Kolbásznak zsíros, a hurkát meg nem szeretem...

Így a mangalica nálunk zsírt és szalonnát ad. A sonkája nekem túl zsíros, de szerencsére a barátok széthordják.

 

A törpe malacot először Cassus barátomnál láttam.

Többen esküdtek rá, de sosem lett volna ilyesmim, ha Peti barátom nem ajándékoz meg pár anyával. Akkor nem is értettem...

Később már igen.

 

 

Környékünkön elterjedt, hogy „nem éri meg”, bár itt a cseléd népségnek semmi nem éri meg ami nincs ingyen vagy nem ellopható.

Tény, hogy a törpe malac nem gazdaságos, nem eredményes a mai világ számára. Mi azonban szabadon tartjuk, fél-vadan. Amúgy tök szelídek...

 

Szóval nálunk a törpe malac – miután megszokta a helyét – szabadon van. Ki-be járhat kedve szerint a „malac rezidenciába”. Tapasztalatom szerint kb egy kilométeres körben elkóborol. Makkot gyűjt, gyökeret, pajort keres, de gyakorlatilag el is legel a mezőn.

Mi a vízről gondoskodunk és némi csemegéről, ami szemes takarmányt jelent. Télen persze meleg moslékot kapnak – gyakorlatilag mindent. A juhászatból, a juh vágásból kikerül maradék-mellékterméktől a konyhai hulladékon át a malac mindent elpusztít.

 

Itt megjegyezném: a komposztálás egy hülyeség.

Aberráció! Szívem szerint azt írnám egy F...g! - de megint letiltatják a honlapom.

Akinek malaca van az nem komposztál. A malac a komposztáló-gép, mindenből trágyát csinál. Amiből nem, azt berakjuk a trágya gödörbe...

 

Szóval a törpe malac nálunk rendkívül gazdaságos.

Az anyák egész évben ellenek, ami 20-30 malackát jelent anyánként. Ezeket nem tartjuk sokáig, kismalacként kerülnek – rendkívüli csemegeként az asztalra.

 

Ennél fogva ez nem hagyományos disznóvágás.

Ha csak egyet vágok, akkor általában nyúzom, 2-3 egyednél, már érdemes perzselni.

Hurka-kolbász nem készül. Zsírt se sütünk.

A malacok gyakorlatilag hús-csemegeként végzik. A szalonna java húsos, a sonkákon alig van zsír. Összevetve az ínyencségnek számító szarvas-sonkával – messze veri azt!

 

A feldolgozása is egyszerű, egy emberes.

 

A szaporaságukat illetően – mint a patkányok.

Csak nő az állomány és nő az állomány. Így a végén te is ajándékozol és az új gazda örül.

 

Rendkívül jól nevelnek.

A Konda bevédi az összes csemetét, az anyák kimondottan agresszív véderők. De sosem támadnak feleslegesen, csak jelzik, hogy tartsd tiszteletben a családot.

 

A mostani – kimondottan zord télben – azt tapasztaltam, hogy az anyák kettesével összeállva egymás almát nevelik. Még a fészket is megosztják. Hihetetlenül összetartóak. Bár a hierarchia erős, de miután mindenki tudja a helyét, nagyon összezárt a család.

 

Jómagam nagyon szeretem őket.

Nem csak a hasznukat, magát az intelligens, kedves állatot is.

Idomíthatóak, nevelhetőek, szoktathatóak, nagyon okosak. Nálunk síp jelére elindulnak hazafelé, akár egy kilométerről is. A gazdát felismerik, nem félik és maguk vagy almuk közelébe is engedik. Idegenekkel bizalmatlanok.

 

Isten teremtményei, mint mi magunk!

 

VIDEÓK:

https://www.youtube.com/watch?v=iR44H1DHoo8

https://www.youtube.com/watch?v=jyVs7VAugww

https://www.youtube.com/watch?v=_YEl9NDRKa4