A teherhordó szamár

2014.02.13 19:31

Az élet szüli a helyzeteket, minden nap tartogat valami meglepetést, új feladatot.

 

Idén korán jött a tavasz, legalábbis tavaszias az időjárás, bár még csak február közepét írjuk. Meleg van, a kevés hó elolvadt és szinte állandóan esik. Ennek következtében az utak teljesen járhatatlanok felénk. Mi ezt már megszoktuk, szeretünk itt és így élni. Semmi bajunk az időjárással.

A sáros idő és a járhatatlan utak naponta adnak új feladatot. A mindennapi rutin is egyre nehezebbé válik. A szénahordás, az állatok etetése kínszenvedés. Most pedig elfogyott a gabonánk.

 

A kenyérgabonát a közelben lévő tanyáról vesszük. Mindössze két-három kilométer, terepjáróval pár perc lenne, de most még az udvarról sem lehet kiállni. 50-60 kilós zsákot pedig kézben lehetetlen behozni, hogy szinte mindenlépésnél megcsúszik az ember. Az állandó csúszkálástól az ízületeim már teljesen kivannak, bár tegnap is sikerült egy kényszerű spárgát csinálnom a kútháznál, mikor kicsit nagyobb lendülettel léptem le a járdáról és kiszaladt alólam a talaj. Így ötven évesen ez azért szép teljesítmény.

 

Szóval reggel hirtelen ötlettől vezérelve varrtam két zsákot.

A 150x160cm-es darabot szabtam ki. Úgy varrtam össze, hogy középen kb 50-60 cm-es betöltő nyílás maradt.

 

A délelőtt folyamán pedig felkerekedtünk a lányokkal és átmentünk búzáért. Csinost, a kanca szamarat kötőféken vezettük, terveink szerint ő cipeli haza a zsákokat. Odafelé még egy ideig Dominika is felült a gyerekkel.

 

Dolgoznak a lányok.

 

A két zsákba 55 kiló gabona fért. A zsákokat középen megemelve a magok nagyjából a két oldalra egyformán helyezkedtek el. A közel harminc kilós zsákokat nem volt nehéz rátenni a csacsira és eligazítani. A zsákok kb 70cm szélesek, így szépen elterültek a hátán, nem egy ponton terhelték.

 

Meg sem kottyan a teher.

 

Az állat a súllyal nagyon kényelmesen lépkedett. A szamár egyébként is igazán jó terepjáró képességekkel rendelkezik, érdemes követni, mindig a legjobban járható utat választja ki.

Az utazás meg sem kottyant az állatnak. A szamár nem lép nagyokat, egy embernek kényelmes vezetnie még a saras, süppedős úton is. Végül egy kellemes kirándulás volt az egész.

 

Azt hiszem holnap ismét átmegyek egy zsákért.