A szamár

2014.05.11 10:50

Tartozom ezzel az írással, nemcsak magamnak, de ennek a csodálatos lénynek is, aki segít a mindennapjainkban. Csinosnak, a szamárnak.

 

A történet a kiköltözésemmel kezdődött. 

Sosem voltam lovasember, "elöl harap, hátul rúg", és különben is nagyobb nálam. Azzal azonban a kezdetektől tisztában voltam, hogy szükségem lesz egy társra, aki segít a munkában, elvisz hosszabb utakra és cipeli a terhemet. Nézegetve a lovas hirdetéseket, a szamarakon akadt meg a szemem. Szamárral már találkoztam Görögországban és a szomszédos tanyán is. 

A döntés hirtelen született, felhívtam egy hirdetőt és már mentem is az állatért. 

 

Csinos, a kancaszamár

 

Csinos.

A mi szamarunk egy "szicíliai, nagytestű fajta", azaz jóval nagyobb, mint az elterjedt kistestű, magyar parlagi szamár. Nagyobb egy pónilónál, de helyből fel tudok ugrani rá és a leesés kockázatát is jobban viselem, mint egy magasabb lóról.

 

Magyar parlagi mütyűrök

 

Csinos vagyok...

 

A szamár állítólag "képzett", azaz kocsizott, lovagolható állapotban érkezett hozzánk, de ez nem volt elmondható rólam. 

Ekkoriban még egyedül laktam, így nulla lovas tudással gyötörtem szegény állatot, akiben társra leltem. Akkoriban csak egyetlen kecském volt, tán még kutyám se. A porta még eléggé el volt vadulva, így a szamarat félig szabadon tartottam. 

 

Szunyókálás

 

Csinos mindig is identitás zavaros volt, nincs tisztában azzal, hogy ő egy szamár!

Éjjelente kutyának képzelte magát, a küszöbömön aludt és az idegeneket nem engedte be a portára. Amikor egy éjjel nem jöttem haza, mert egy kicsit több pálinkát ittam a kelleténél, akkor - mint később a nyomaiból kiderült - végigjárta a környező tanyákat és megkeresett. Reggel mikor kiléptem a szomszédos tanya ajtaján, ott várt az ajtóban, mint egy hűséges kiskutya.

 

Bejöhetek?

 

A szamár az elmúlt időben bebizonyította számunkra, hogy egy elképesztően intelligens, kíváncsi és pimasz állat. A kíváncsiságát ki lehet használni, a pimaszságát pedig kordában kell tartani.

 

Szeretet

 

A szamár képes arra, hogy kinyisson egy ajtót, bemenjen a házba, bezárja maga mögött, megkeresse a kenyerest, kinyissa és kiegye belőle a tartalmát. Ez nálunk többször előfordult. Az első alkalommal majdnem szörnyethaltam, amikor a konyhába lépve ott találtam a szamarat.

 

Hmmmm...

 

Kedvesem, aki magasan képzett lovasember, azóta kezelésbe vette és a szamarunk az egyik legmegbízhatóbb társunk a gazdaságban.

A szamárnak hihetetlen előnye, hogy erős, bármikor munkára fogható, ha hetekig (hónapokig) nem dolgozol vele, akkor is azonnal képes munkába állni és felvenni a ritmust. Nagy rendszerességgel használjuk teherhordásra, munkára (például kapálás) illetve "lovaglásra".

 

Boronálás

 

A lovas eszközök nagy részével elboldogul. A kétkerekű kiskocsit, szánkót elhúzza könnyedén, kisebb pónikocsival terhet is hordhat. Boronálásra, kultivátorozásra és kapálásra kiváló. Szántani még nem próbáltunk, de a legkissebb ekével valószínűleg elboldogul. A fűkaszával megbírkózik, de csak egyenes terepen. 

 

Két fogast simán elhúz

 

A szamaram még sosem dobott le a hátáról, nem harapott és nem rúgott meg, bár ez nem a fajta, hanem az egyed jellemvonását dícséri.

 

A kocsi szénával is elboldogul

 

A gyerekek is imádják

 

Társas lény.

Kell neki egy társ, legyen ez egy macska vagy akár az ember.

 

További előnyei közé sorolnám, hogy egy átlagos szamár körülbelül feleannyit eszik, mint egy igásló.

Tartásához nem kellenek nagy dolgok. Esetleg egy beálló, vagy karám, de nálunk a legelőn szeret lenni ridegtartásban. A gyenge takarmányon is elvan, de ekkor ne várjunk tőle komolyabb munkát és az egészségére is figyelni kell. Abrakolni is csak akkor szoktuk, ha dolgozik. Nyalósót, vizet igényli, mint a lovak. Örül a csemegének, de szeretetből, rapszódikusan jutalmazzuk, ne a munkáért, különben nem lesz hajlandó, csak jutalomért dolgozni!

 

 

Hatalmas bundát növeszt.

Ezt eleinte nyírtuk, a lenyírt szőrből ülőpárnákat készítettünk. Itt megjegyezném, hogy nincs szivatósabb munka a szamárnyírásnál!!!

Bár a nyírásnál megkönnyebbül, és jól érzi magát szellősen, de később a böglyök megeszik, agyonmarják. Így két éve már nem nyírjuk a szamarat. Azt figyeltük meg, hogy sokkal jobban viseli a hőséget, mert a bunda védi a legyektől. Míg a lovak szenvednek, ő vígan elhűsöl egy fa alatt.

 

A patáját rendszeresen ápolni kell, főleg, ha dolgozik!

 

 

Mik a hátrányai?

Érteni kell hozzá. Mint mindenhez. Ha jó tulajdonságú, akkor is rosszalkodik időnként és csökönyös, de ezzel el lehet boldogulni. 

 

Hosszú túrára ne ezen indulj

 

Legnagyobb hátránya a lassúság. Poroszkálva húzza a szekeret és a lovaglás elég kényelmetlen. Csak pattog rajta az ember. Hosszú túrára ne ezzel induljon az ember! Viszont bármikor elvisz, ha kell, a gyerekkel együtt. 

 

 

 

Méretkülömbség

 

Alapvetően egy hűséges, megbízható társ.  Ára a töredéke egy képzett lóénak. Azért nem bíztatok senkit, hogy szamarat vegyen, mert tudás kell hozzá, törődést igényel. Felelősséget kell vállalni érte, mint minden másért az életben. Ha ezt megtesszük, nagyon szép élményeink lesznek az új családtaggal.

 

 

Áldás!

 

 

- Katsumoto -