A Mátrix meghekkelése

2014.12.06 21:33

A napokban arról beszélgettünk milyen sérülékeny a rendszer, amelyben élünk. Az emberek mindenféle világvégéket vizionálnak: a tőzsde összeomlása, háború, járványok, stb. Ezek a gondolatok azonban olyan sötét képet festenek, hogy rögtön igyekszünk is távoltartani őket magunktól. 

A valóságban minden a kis dolgokon múlik, minden kicsiben kezdődik.


Emlékezzünk, hogyan kezdődött a taxis-blokád, aztán mivé vált. Sokan nem tudják, hogy az akkori belügyminiszter milyen parancsokat adott. Hogy a rendőrségnél kiosztották a gépkarabélyokat és a kézigránátokat. 
Akkoriban tűzoltó voltam és hozzánk is jött a parancs: készüljünk fel a tömegoszlatásra. A parancsnokunk - mindannyiunk egyetértésével - azt mondta, hogy mi nem megyünk sehova.

Volt ahol leszedték a fegyvereket. Kimentek és begyűjtötték őket. Önvédelmi, vadász, - mindegy. Volt aki nem adta. Erre jött a fenyegetés, hogy lecsukják, meg majd meglátja, stb. Aztán nem lett semmi. Szerencsére. De jó esélyünk volt egy polgárháborúra.
CB?

Az akkori hekkelés alapvető eszköze a kommunikáció, azaz a CB rádió volt. 

URH-val csak a rendőrök, mentők, tűzoltók és valamilyen okból egyedül a főtaxi rendelkezett. A BM felügyelte az átjátszókat, illetve nem is voltak más átjátszók, hiszen nem voltak mobiltelefon szolgáltatók. Nem volt mobiltelefon sem. Persze internet, faszbuk és szkájp sem. Elképzelhetetlen?

Szóval az URH a korlátai miatt csak bizonyos távolságra képes adni, mint ma a mobilod. Ezért a távolságok áthidalásához átjátszók kellettek. Kivételt képezett ez alól a más elven működő CB rádió. Ennek is megvolt a szabályozása, elméletileg 25-40 km körül lehetett rádiózni. De az ügyes taxisok és kamionosok már szépen beszerelték és elrejtették az erősítőket a kocsikba. Volt akinél a ködlámpa kapcsolóra volt kötve. Ha felkapcsoltad, akkor az engedélyezett 4 watt teljesítmény helyett, akár 100-200 wattal is nyomhattad. 

A taxisok a blokádot így órák alatt kiterjesztették az egész országra. A történetet már ismerjük.

Azt azonban nem, hogy ezek után az összes társaságnál engedélyezték az URH-t.  Az átjátszók viszont gyorsan lekapcsolhatók, a sávok zavarhatók, így megszünt a felügyelet nélküli kommunikáció és a CB rádiózás a feledésbe merült.
Ma, az internet korában ezek a dolgok már elképzelhetetlenek. Azóta hatalmasat változott a világ, de a változás velejárója, hogy a hatalom mániákusan mindent ellenőrzés alatt szeretne tartani. És itt a homokszem a gépezetben.
Az agymosásnak köszönhetően mindenki bankszámlát használ. Bocsánat, nem mindenki, jómagam sem. De tény, hogy már egy kávét is kártyával fizetünk a benzinkútnál. A pénztárgépek összeköttetésben állnak az APEH-kal, a bankok a fiókokkal és minden mindennel.

Időnként már csikorog a gépezet, lefagynak a rendszerek, bénul a közlekedés. Nem tudsz fizetni, tankolni, vásárolni, gyógyszert kiváltani, mert a háló nem működik. Szinte mindenkinek vanmerre valami története.
Ma már szinte lehetetlen megismételni a taxisblokádot és a rendszere bármilyen erőteljes változást ráerőltetni. A médiát, a kommunikációt ők uralják. Jó példa ami most Ukrajnában zajlik. A "szakadárok" CB-n és távírón tartják a kapcsolatot, mert az ukrán vezetés gyakorlatilag minden kommunikációt ellenőriz, és meggátol.


Mégis elképzelhető, hogy meg lehet hekkelni a rendszert.

Na nem úgy, hogy kivisszük az embereket a Kossuth térre. Minek? Ott nincs semmi. Nagyon jól átépítették, elkerülhető, az ott handabandázók legfeljebb az őslakosoknak okoznak némi fejfájást.

Ha azonban a főváros egyik, vagy másik hídja kerülne lezárásra, pár nap alatt megéreznénk mennyire sérülékeny ez a rendszer.


A városi embernek ma már többnyire nincs kamrája.

Esetleg egy hűtő és pár polc a konyhában. Nincs is kamrára szükség, hiszen a házból kilépve hamar egy üzletben találjuk magunkat bármerre is indulunk el. Aldi, CBA, Lidl és társai. Legtöbbjük igen rugalmas nyitvatartással, de persze ott vannak az éjjel-nappal nyitvatartó üzletek is.


Ma az emberek úgy néznek ezekre az üzletekre, mint az éléskamrájukra. 

Na ez a baj!

Ezek az üzletek nem rendelkeznek nagy árukészlettel. Többnyire naponta beszállítják a peremkerületekből, vagy az aglomerációból az élelmiszert. Ha ezek az útvonalak bedugulnak, akkor ezek az üzletek napokon belül, (2-3 napot számolok) kiürülnek. De tulajdonképpen már első nap hiány keletkezik. 
Na ezért kell a Kossuth téren tüntetni.

Mert aki nem ért rá kimenni, az kényelmesen nézheti otthon a tévéből, miközben házhoz rendeli a vacsorának valót a "gérobiból".


Az emberek mostanában nagyon hisztisek.

Ha a komfortzónájuk sérül és nem jutnak hozzá a szokásos pizzájukhoz, vagy redbulljukhoz, azonnal ingerültek lesznek.

2-3 nap után kitör a "birkák lázadása"! Ami a 3-4 napban átcsap egy kis pánikba is, így gyorsan elrohan bevásárolni, bármit, ami még megvehető.

Szóval így lehet meghekkelni a tökéletest.

Ettől persze nem omlik össze a rendszer. Csak megtapasztalhatjuk hogyan kezdődne el. 

Persze itt is jöhet valami elmebeteg parancs és akkor ajd rá kell döbbennünk, ez már nem gyakorlat.

- Katsumoto -