Amikor a víz forrni kezd.

2015.07.10 15:20

Egy érdekes összefüggésre szeretnék rávilágítani, melyet a forrni feltett víz tulajdonságai pontosan szemléltetnek.


Biztosan mindannyian tettetek már fel vizet forrni.

A fazékban a víz eleinte csak melegszik. Később a víz már gőzölög, az edény oldalán buborékok jelennek meg.

Mi megemelgetjük a fedőt, a dolgok mélyére nézünk. Látjuk, hogy ez a víz, hamarosan forrtyogni kezd, de még van hátra egy kis idő. Ezalatt hagymát pucolunk, vagy éppen megnézzük a levelezésünk. Egyre türelmetlenebbül nézegetjük a fazekat, a buborékok már elindulnak felfelé, de még mindig nem léptük át a forrpontot... Talán türelmetlenek is vagyunk, ezért ismét lekötjük magunkat valami elfoglaltsággal.

Aztán eljön a pillanat amiről tudtuk, hogy be fog következni. Talán a fedőt is lelöki és csak akkor vesszük észre, pedig mióta tudtuk, hogy így lesz.


Ezt a példát hoztam fel a minap a lányomnak.

Tudjuk mi következik, látjuk a buborékokat. A többi csak idő kérdése.


Áldás!